Finance

Hypotheekrente  

Kijk op de vergelijkingssite www.hypotheekrente.nl

Hypotheekrente.nl


Rente – verwachting komende jaren

Bron: Volkskrant Knot: rente zal nog lang laag blijven 13/09/12
Artikel van een tijd geleden maar geeft een aardig beeld van de huidige situatie

Pensioenfondsen moeten ervan uitgaan dat de rente en de beleggingsrendementen nog jarenlang laag zullen blijven. De problemen met de pensioenen kunnen daarom alleen via harde ingrepen in het pensioenstelsel worden opgelost, waarschuwt DNB-president Klaas Knot.

De president van De Nederlandsche Bank hield pensioenbestuurders woensdag voor dat ze zich niet moeten blind staren op de rente. Veel pensioenfondsen wijten hun lage dekkingsgraad aan het historisch lage rentepeil. Als de rente laag is, moeten de fondsen meer vermogen in kas hebben om aan hun verplichtingen te voldoen. Nu de dekkingsgraad van de meeste fondsen onder het wettelijk minimum is gezakt, moeten ze van DNB binnen een of twee jaar de pensioenen verlagen. Een groot aantal fondsen vindt dat overdreven. De lage rente zou slechts een tijdelijke aberratie zijn en het korten van de pensioenen dus voorbarig. Knot maakte gisteren op het jaarlijkse DNB-seminar voor pensioenbestuurders korte metten met die ‘illusiepolitiek’.

De rente zal volgens hem langdurig laag blijven omdat de economische groei de komende jaren eveneens laag zal zijn. Huishoudens en overheden moeten hun hoge schulden verlagen en hebben daardoor minder ruimte om te consumeren en te investeren. De strengere regels voor de financiële sector drukken daarnaast de obligatierente. Knot stelde botweg dat de hoge beleggingsrendementen uit het verleden deels te danken waren aan eenmalige meevallers en het opblazen van economisch zeepbellen. Die rendementen zijn voor de toekomst dan ook niet realistisch, zei hij.