Landen/steden

In de boekjes kun je precies zien wat de “standaard bezienswaardigheden” in de landen en steden zijn. Een van de mooiste voorbeelden zijn de zogenaamde 100%-boekjes.
Mijn inziens staan hierna de meest interessante en leukste plaatsten om te bezoeken.

http://tripadvisor.com
Daarnaast is er de onmiskenbare site tripadvisor, die handige tips en revieuws geeft over vluchten, hotels en reisbestemmingen. Ik vind deze site vooral handig voor niet gebruikelijke vragen. Bijvoorbeeld “ik wil van Vilnius naar Riga en wie heeft hier tips over”.

http://www.rome2rio.com
Met name geschikt om na te gaan wat de meest gunstige manier van reizen is van de ene naar de andere plaats. Uiteraard blijft ook google maps een handige en steeds gebruikelijker om dit uit te zoeken. Houd daarbij rekening dat google maps wat de reistijden met de auto, al gauw 20-30% te positief uitkomt.

http://www.youropi.com/nl/
Handig voor een digitaal overzicht per stad voor info zoals bezienswaardigheden, wijken en uitgaan.

Autohuur
Er zijn 2 autoverhuurbedrijven die met name in het hoogseizoen nog redelijke tarieven hebben.
Sunny Cars en Economy Car Hire.
Hier huur je zonder eigenrisico. Daar zijn ook de schades gedekt die doorgaans buiten alle verzekeringen vallen, zoals die aan banden, de onderkant van de auto, spiegels en ruiten. Bij andere bemiddelaars moet je daarvoor betalen.
Kijk wel goed of je in geval van schade, deze eerst moet voorschieten en dan achteraf terugkrijgt. Dat is eigenlijk het enige minpuntje. Verder een prima verhuurder. Laatst kwam ik er achter dat ik sommige landen (Malta) Sunny Cars wat duur uitviel.

Lees hier meer over autoverhuur zoals betaal niet met je credit card ……

Hierbij een tweede artikel met 7 punten waar je op moet letten.

www.globalgreeternetwork.info
Global Greeter Network organiseert wereldwijd contacten tussen de lokale bevolking en bezoekers. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat er met professionele gidsen wordt gewerkt. Een fooi hoeft ook niet, het mag niet eens. De charme van het GGN ligt vooral in de persoonlijke verhalen die mensen uit de streek vertellen.

Het Global Greeter Network heeft op dit moment 130 locaties in de aanbieding, maar dat worden er snel meer. Er hebben zich inmiddels 50 nieuwe locaties aangemeld. Het netwerk wil doorgroeien naar 1000 bestemmingen.

Onder “destinations” vind je er lijst met Greeter-steden. Vul je opties voor dag en tijd en je krijgt een bevestiging voor jouw Greeter-tour.

www.withlocals.com

Withlocals, opgericht in mei 2013 in Nederland, is de online marktplaats waar reizigers direct thuis-diners, tours en activiteiten kunnen boeken bij de lokale Aziatische bevolking zonder tussenkomst van andere reisorganisaties.

Withlocals geeft de lokale bevolking de mogelijkheid om geld te verdienen met datgene waar zij goed in zijn. Withlocals verbindt mensen en culturen via de drie categorieën ‘Eat Withlocals’, ‘Tours Withlocals’ en ‘Activities Withlocals’.

With Locals opereert nu ook in Spanje en Nederland. De prijzen zijn inclusief de 20% die naar With Locals gaat.

Boek een local’ in 27 steden in Europa en Azië. Voor een bescheiden bedrag krijg je een stadstour of eet je pannenkoeken op een balkon in Amsterdam of gado gado bij een famiie in Yogjakarta. Deelnemers zijn gescreend.

Als je dit wat lijkt kijk dan ook op freetours.com

www.i-likelocal.com

I Like Local is een gloednieuw social travel platform waarbij je direct activiteiten kunt boeken bij locals ver weg. Perfect dus als je een backpackreis gepland hebt staan!
Op de website vind je nu al maar liefst 180 uiteenlopende activiteiten in acht Aziatische landen, variërend van een dag tot aan meerdere weken. Alles wordt aangeboden door de “locals” zelf, onderverdeeld in de categorieën Homestay, Farmstay, Art & Culture, Trek & Tour, Food Experience en Volunteering. Zo kun je bijvoorbeeld vissen met een visser in Sri Lanka, meehelpen op een organische fruitboerderij in Nepal, logeren bij een familie in Thailand of als vrijwilliger het leven ervaren in de sloppenwijken van India.
Op het moment kun je als reiziger terecht bij locals in India, Nepal, Sri Lanka, Thailand, Indonesië, Cambodja, Laos en Vietnam. In de toekomst zullen meer activiteiten in Azië en andere werelddelen toegevoegd worden.

Ben je een godsvermogen kwijt voor zo’n uitje? Zeker niet. Zo kun je al voor iets meer dan €3,- per boeking terecht!

www.favoroute.com
Favoroute is een online marktplaats voor onafhankelijke en interactieve reisgidsen. Je kunt namelijk met Favoroute aan de hand van jouw persoonlijke wensen je favoriete route samenstellen door praktische informatie en foto’s of door de inspiratie van reisbloggers en -journalisten. Je kunt je route via de offline app meenemen of zelfs als gidsje laten afdrukken.

Reistips van vrienden, reisblogs, TripAdvisor, Facebook of uit de Lonely Planet voeg samen in je reis. Bovendien kun je zien hoe de reis eruit ziet op de kaart; een soort routeplanner voor je reis. Hierdoor bewaar je niet alle tips los van elkaar.

Je kan zo je eigen reisgids schrijven met zelf verzamelde tips en routes óf je kunt natuurlijk één van de reisgidsen gebruiken! Je kunt de reisgidsen delen met vrienden, interactief gebruiken en straks ook offline meenemen via de Favoroute app.

www.betterplaces.nl
In Nederland is er nu Better Places. Ook zij brengen de reiziger rechtstreeks in contact met een reisspecialist in Azië, Afrika of Latijns-Amerika. Maar ze gaan daarbij een stap verder: het gaat om ‘Better Places’, authentieke plekjes, waar de toerist zich nog reiziger voelt. Better ook in de zin van verantwoord: alle lokale reisexperts werken volgens de criteria van Travelife, een internationaal certificeringsprogramma. Bovendien staat het persoonlijk contact voorop, niet alleen bij de voorbereiding, ook tijdens de reis. Juist die persoonlijke relatie zorgt er voor dat de vakantie een bijzondere beleving wordt.
Better Places is onderdeel van Riksja Travel, een innovatieve reisorganisatie opgezet door reizigers die individuele verre reizen leuker en makkelijker wil maken, ervaringen wil delen en grenzen verleggen. Better Places biedt reizen aan naar Zuid-Afrika, Thailand, Vietnam, Costa Rica, Indonesië, Nicaragua, Bhutan, Peru, Nepal, Ladakh en Mongolië.

globalgreeternetwork.info

Internationaal netwerk van vrijwilligers op meer dan 200 locaties in de wereld. Vaak gepensioneerde bewoners die graag een paar uur met je op stap gaan door hun buurt. Kost niks, zelfs een fooi is niet toegestaan.

www. natuurhuisje.nl

Nederlandse aanbieder van 8.000 vrij- staande vakantiehuisjes in Europa. De be- lofte: even verdwijnen in het bos. Wel goed zoeken tussen de kleine vakantieparken en Spaanse villaatjes. Een eenzaam houten huisje vind je vooral in Zweden.

Google.translate.com

We adviseerden eerder al om voor vertrek altijd de landkaart van uw reisbestemming te downloaden op uw telefoon. Zo kunt u Google Maps offline gebruiken in vreemde steden en woeste woestijnen. Dat blauwe stipje op de plattegrond, dat bent u. Heel handig én gratis. Bij terugkeer verwijdert u de kaart weer om ruimte te maken voor nieuwe avonturen.

Als u toch bezig bent: voor sommige bestemmingen kunt u ook een gratis vertaal-app downloaden van Google Translate. Want probeert u maar eens loodvrije benzine te tanken in Japan. Dan staat u bij de pomp vreemde karakters te vergelijken: zitten er nou wel of geen streepjes boven dat vierkantje? In zo’n land is het handig de camera van uw telefoon op bordjes en menukaarten te richten. Want dat is het slimme van Google Translate: de app zet woorden en tekens meteen om in het Nederlands of in een van de andere 27 talen die de app kent.

Zitten er nou wel of geen streepjes boven dat vierkant?

We probeerden het programma meteen uit op het Japanse eiland Hokkaido: Japanse tekens werden zo ineens begrijpelijke woorden. Nou ja, min of meer begrijpelijke woorden, de app werkt nog niet perfect. Als er op een deurtje in de hotelgang ‘fire water’ staat, zit daar waarschijnlijk de brandblusser.

www.triprapp.com

Een manier om via de app andere reizigers te ontmoeten. Zo kan je gelijkgestemden ter plekke vinden.

Voor alleenstaande vrouwen zijn er de community-apps Tourlina en Vakanshe

The man in seat 61

Engelse treinengek Mark Smith zou ereburger van Europa moeten worden; de voormalige stationsmanager uit Londen verbindt bijna alle spoorboekjes met elkaar. Van Londen naar Tbilisi, van Dar es Salaam naar Victoria Falls. Compleet, actueel en Engelstalig.

seats61.com

Andere goede treinensites:

Bahn.de

Loco2.com

Trainline.eu

nsinternational.nl

Travelfish

Gezaghebbende onlinereisgids voor Zuidoost-Azië die onafhankelijke redacteuren naar de kleinste homestay of junglebar stuurt voor een recensie. Met een (betaald) forum voor al je vragen. Ook over plekken die niet te vinden zijn op internet.

travel fish.org

iDiscover Asia

Briljante hobby van Nederlandse expat in Hongkong. Haar team zet unieke routes uit in tientallen Aziatische steden als Macau, Bangkok en Bandoeng. Met ruime aandacht voor erfgoed en de betere achterbuurten. Download hun app of bestel hun fraaie plattegronden. idiscoverasia.com

Lonely Planet

Uit verkoopcijfers blijkt: reizigers hebben toch geld over voor ongesponsorde informatie van schrijvers die ieder adres persoonlijk bezoeken. De website met video’s beperkt zich helaas tot bekende plekken.

Lonelyplanet.com

Green Tickets

Nieuwe Nederlandse boekingssite die bus-, trein- en vliegtickets combineert van deur tot deur. Met aandacht voor de milieubelasting per vervoermiddel en opties om die te compenseren. Voorlopig alleen in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk.

greentickets.app

volkskrant.nl/kijkverder/2018/-Lezenoplocatie

Auteur Jet Steinz presenteert de beste romans uit de wereldliteratuur per bestemming. Een stad leer je volgens haar goed kennen op de bank met een boek. Haar literaire landkaarten zijn afgeleid van de bestseller die zij schreef met haar vader: Steinz – Gids voor de Wereldliteratuur, 2015

Reis veilig

We weten het wel: vermijd donkere steeg- jes en wees alert. Maar er zijn nu ook apps die het makkelijker maken om weer heelhuids thuis te komen. Zo is er EmergenSee die je locatie registreert en een live-stream naar je contacten stuurt zodra je op een noodklop drukt; Tripit, waarin je officiële documenten opslaat; Safety Map, die een overzicht van de veiligheid in de omgeving geeft en meer veiliheidsapps zoals Bugle en BSafe.

Voor een aantal tips over alleen reizen kijk bij de volgende sites: tessaaandestegge.com, bigtravelnut.com, travelpilz.com, solotravelerworld.com

BELGIE

Antwerpen
– Centraal station.
Een schitterende lichtkoepel ontworpen door architect Louis Delacenserie die het idee heeft overgenomen van de koepel in het Pantheon in Rome.
Het treinstation heeft maar liefst 4 niveaus.
Het Amerikaanse magazine Newsweek riep het station uit tot de vier mooiste ter wereld.
– Het café-restaurant ‘Le Royal’ bevindt zich is op de eerste verdieping. De prachtige ruimte met een flinke snuif grandeur, kreeg een make-over met loungehoek, brasseriehoek en zitruimte in een ovalen houten cocon.
– Stadsfeestzaal.
Als er dan gewinkeld wordt, bekijk dan ook het overdekte winkelcentrum “De Stadsfeestzaal” met 40 overdekte winkels en restaurants.
Www.Stadsfeestzaal.com
Meir 78
– Tram 8 ook wel de museumtram genoemd
– Joodse Diamantbuurt
Meer dan 70% van alle diamanten ter wereld worden verhandeld in Antwerpen. Loop door de zwaar beveiligde straten Vestingstraat, de Hovenierstraat en de Rijfstraat.
– Stadhuis aan de Grote Markt
– Rubenshuis. Staat uitgebreid beschreven in alle boekjes. Zeker de moeite waard.
– Efde gebod
– Brasserie De Foyer in de Bourlaschouwburg.
Naast toneel, kan je in de Bourla echter ook terecht voor een lekkere maaltijd of een verdiende koffiepauze. Op de eerste verdieping is namelijk De Foyer gevestigd, een prachtige brasserie in klassieke stijl waar je, je honger kan stillen met uitzicht op de Komedieplaats. Sinds de oprichting van Brasserie De Foyer in 1989, groeide deze brasserie uit tot een begrip. Het is dé plek bij uitstek voor een lunch. ’s Avonds kun je er ook terecht voor een theatermenu, want helaas kan hier niet meer alleen dineren. Overweeg de brunch op zondag!  www.bourlaschouwburg.nu/
Komedieplaats 18
Www.defoyer.be
– Tram de Lux.
Van augustus tot en met december kan je tweewekelijks een ritje maken met Tram De Lux. Dat is een oude tram die werd omgebouwd tot een rijdend café. Een rit kost 8 euro.

In de tram is een bar en een podium met piano en een (poëzie)bibliotheekje. Zowel het vertrekpunt als het aankomstpunt is de Groenplaats. Een rit met de tram duurt 90 minuten en in tegenstelling tot gewone trams stopt dit toestel onderweg nergens.

Meer info over deze tram vindt je op www.antwerpenboekenstad.be/tramdelux-

– De ruien
Neem een kijkje in de onderbuik van de binnenstad. Al vanaf de middeleeuwen beschikt Antwerpen over een uitgekiend net van waterwegen: de ruien, vlieten en vesten. Oorspronkelijk gegraven als verdedigingsgordel, werden ze vervolgens gebruikt als binnenhaven en watervoorzieningssysteem. Eeuwen later dienden die oude stadskanalen meer als riool en daarom werden de ruien overwelfd. Zo verdween dit unieke erfgoed uit het stadsbeeld en het geheugen. Sinds 2005 kan je dit verborgen patrimonium terug ontdekken via het Ruihuis. Met de Ruienwandeling van 1,6 km lang wordt dit historisch erfgoed opnieuw toegankelijk. Gekleed in een overall en gelaarsd maak je met een ervaren gids een wandeling van ongeveer 3 uur.

– Wandel langs bekende stripverhalen
België staat bekend om zijn vele striptekenaars. Ontdek het werk van tien van hen tijdens de stripmurenwandeling in de historische binnenstad. Je passeert er werk van onder meer Jef Nys, Willy Vandersteen, ILAH en Jan Bosschaert.

De wandeling start met Jommeke aan het Frans Halsplein en eindigt met een jazzmuur van Philip Paquet in de Leopold De Waelstraat. Op die laatste muur ziet u Louis Armstrong, Wannes Van de Velde en de sfeer op het Zuid. Ook op andere stripmuren worden Antwerpse taferelen en figuren getoond. U kiest zelf of u de wandeling doet met of zonder gids.

Meer info Stripmurenwandeling

Frans Halsplein, Antwerpen (start)
0478 294 685 (gids boeken)
www.stripmuren.be

atv.be/nieuws/wandel-langs-bekende-stripverhalen

Brussel

Pantone Hotel
Dit hotel ligt in het centrum en heeft parkeergelegenheid.
Redelijk geprijst en het is een kleurrijk hotel.

Loixplein 1 Brussel België
Tel. 00 32 (0) 2 541 48 98
info@pantonehotel.com

Gent

Copieus ontbijt. Tegenover Kabinet Maeterlinck ligt het prachtige Hotel d’Hane-Steenhuyse. Hotel is in dit geval de aanduiding van een voor bezoekers toegankelijk, statig, bijzonder ruim herenhuis met een balzaal. Achter een van de ramen van het hotel die uitkijken op de straat, ontbeet ooit elke morgen Lodewijk XVIII uiterst copieus. Hij was verbannen door Napoleon en verbleef een tijdje in Gent. Zijn handelingen werden gadegeslagen door de Gentse burgerij die voor het raam samentroepte, en vooral op Gentse spotternij onthaald.

Hotel d’Hane-Steenhuyse, Veldstraat 55

Stoverij

Toen schrijver Godfried Bomans in 1971 door België reisde, strandde hij driemaal in Gent, waar Gentenaar en Minister van Staat Théo Lefèvre hem in ‘een zeer goed restaurant’ uitnodigde. Bomans, kreunend van alle culinaire overvloed, genoot. Het onbekende restaurant zal verdwenen zijn in het spoelwater van de tijd en dat is jammer want Gent telde verrukkelijke restaurants, leunend op de smaak van de Gentse keuken. Maar nog steeds geldt dat je Gent niet bezocht hebt als je geen stoverij gegeten hebt, stoofvlees van rund, soms met niertjes en lever. Stoverij wordt bewierookt in het 19de-eeuwse Gentse kookboek De spaarzame keuken van topkok Cauderlier. Spaarzaam? Overvloedig genoeg. Cauderlier had dichtbij het Belfort de delicatessenzaak Au pâté roulant. En laat net op het Sint-Baafsplein, naast het Belfort, Brasserie Bridge gelegen zijn, waar u de allerbeste stoverij eet.

Brasserie Bridge, Sint-Baafsplein 21

Oostende

Fietsen over spoorlijn 62. Ooit reed hier de stoomtrein van Parijs naar de Belgische kust, nu is spoorlijn 62 de ‘Groene 62′, een 22 kilometer lange fietsroute van Torhout naar Oostende. Overnachten kan halverwege bij B&B Spoor62 in het voormalige station van Moere . visittorhout.be

Mooiste treinreis van België. Spoorlijn 42 van Rivage naar Luxemburg – Stad is een van Europa’s mooiste treinreizen – vooral tussen Aywaille en Trois – Ponts is veel te zien. Stap uit in Vielsalm, waar in de prachtige Salmvallei drieëntwintig Ardennendorpjes te verkennen vallen.

nmbs.be

BRAZILIË

Salvador da Bahia

Lijkt op hoe Rio de Janeiro vroeger was.
Relaxed, mooie stranden en een stukje paradijs op aarde.
Het is hier nooit koud maar ook nooit heet dankzij een iceaanbries.

CHILI

1200 KILOMETER SCHOONHEID We schreven het al eerder: de mooiste roadtrip maak je in Chili. Dat land werkt gestaag aan de 1.200 kilometer lange Carretera Austral (Zuidelijke Weg) van Puerto Montt naar Villa O’Higgins. Dan passeer je mistige fjor- den, maagdelijk regenwoud, alpiene gletsjers, groene heuvels, azuurblauwe meren, ongetemde rivieren en beland je uiteindelijke op de goudkleurige pampa. Onderweg kom je hooguit wat gaucho’s en zalmkwekers tegen. Slapen kan in rustieke lodges of in een 4×4- camper. Je kunt ook een huisje met houtkachel reserveren in een van de natuurparken gebouwd door het Am rikaanse filantropenechtpaar Tomp- kins (parquepumalin.cl, atagonia park.org). Of een bungalow aan het General Carrera-meer: elmiradorde- guadal.com. visitchile.com

CHINA

DAFEN

www.dafenvillageonline.com
Dafen, een voorstad van het Chinese Shenzen waar duizenden Chinese schilders, vaak professioneel opgeleide kunstenaar, aan olieverfschilderijen werken en replica’s maken van meesterwerken voor de massamarkt. Een Monet, Picasso of Van Gogh kost maar een paar tientjes.

HUAXI

Huaxi is een dorp ten oosten van de stad Jiangyin in de Chinese provincie Jiangsu. Huaxi heeft ongeveer 2.000 inwoners. Daarnaast wonen er 20.000 migranten en 30.000 mensen in naburige dorpen.

Huaxi noemt zichzelf een socialistisch modeldorp. Het is met een gemiddeld inkomen van 100.000 euro het rijkste Chinese dorp.[1] Wu Renbao, de voormalig secretaris van het dorpscomité van de communistische partij, ontwikkelde het plan om het arme dorp in een rijke gemeenschap te veranderen.

Het dorp heeft een multi-sectorindustriebedrijf dat aan de Chinese beurs genoteerd staat. Dit bedrijf heeft vliegtuigen gekocht en is van plan schepen te kopen.

Voor 4 euro is er een rondleiding in het dorp.

BEIJING

Yue Bin

‘To the people, food is heaven’ luidt het gezegde in China. Weinig keukens kennen zo’n culinaire diversiteit als de Chinese. Zelfs na twaalf jaar in China verbaas ik me nog dagelijks over nieuwe gerechten die ik tegenkom. Om toch een favoriete eetplek te noemen: Yue Bin. Een verborgen juweel. Klein, simpel, met traditionele Pekinggerechten, zoals guoshaoya, barbecue-eend, op het menu. De familie Yue opende Yue Bin in 1980 als het eerste privérestaurant (dus geen staatsrestaurant) van Peking, met vier eenden. Geld voor meer eten was er niet. Yue Bin is meer dan eten, het is een culturele ervaring.’

43 Cuihua Hutong

Boers/Li Gallery

‘De Boers/Li gallery is een verademing in het 798-Art District. Dit voormalige militaire fabrieksterrein is in de laatste tien jaar getransformeerd tot een ‘art zone’ en dé plaats voor Pekings grote culturele activiteiten. Veel oorspronkelijke kunstenaars zijn met de toenemende populariteit en vercommercialisering van het gebied verhuisd, maar Boers/Li Gallery is dapper gebleven. In de galerie zijn vaak tentoonstellingen met verboden kunst van de onbekende generatie van ‘onofficiële’ kunstenaars uit de jaren zeventig en tachtig.’

D-06, 798 Art Zone, 2 Jiuxianqiao Road

Baitasibuurt

‘Baitasi is een belangrijke historische plek in Peking. Hutongs, de ommuurde wijken met lage huizen, stegen en binnenplaatsen, bestaan al zevenhonderd jaar. Maar in tegenstelling tot andere Hutongs, is Baitasi geen slachtoffer geworden van Pekings modernisering, in de zin dat het of gerestaureerd is als toeristenbestemming of volledig heeft plaatsgemaakt voor iets nieuws. De kleine huizen zijn gebleven, er zijn cafés, pop-upstudio’s, ateliers en expositieruimten in gekomen. Voor mij een prachtig voorbeeld van het samengaan van stedelijke modernisering en traditionele architectuur.’

(Het gebied bij de tempel:) 171 Fuchengmen Inner Street

DONGGUAN

Dongguan, in de Zuid-Chinese provincie Guangdong, is al meer dan dertig jaar een van de krachtigste motoren van China’s onstuimige groei. Vlak bij Hongkong en Shenzhen, aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders, werden hier enorme elektronica-, textiel- en meubelfabrieken gebouwd, gevoed met goedkope arbeidsmigranten en grotendeels bestemd voor export. Als China de ‘fabriek van de wereld’ wordt genoemd, dan is Dongguan de ‘fabriek van China’. Er wonen een dikke 8 miljoen mensen in Dongguan, waarvan driekwart arbeidsmigranten zijn.

Spookstad Ordos

Een woestijnstad 142 kilometer ten zuiden van Baotou. Een stad die op schulden is gebouwd. Het nieuwe stadsdeel genaamd Kangbashi moest het Dubai van het Verre Oosten worden. Een spookstad die woningen en andere faciliteiten voor een miljoen mensen voorzag. Er staan duizenden onbewoonde woontorens. In plaats van 1 miljoen inwoners wonen er slechts 100.000.

SHANGHAI

Met een zwevende, stille en supersnelle trein door het landschap van China racen? Dat kan met Shanghai Maglev Train! Deze trein zweeft van het centrum van Shanghai naar het vliegveld. In maar liefst 15 minuten leg je een afstand af van 27 kilometer.

Hij haalt een ongelooflijke snelheid van 431 kilometer per uur. De maximum snelheid is zelfs 500 kilometer uur.

maglev-train-shanghai

CUBA

Nu de ruzie met Amerika geslecht lijkt te worden, houden we ons hart vast voor Cuba. Maar nationaal park Jardines de la Reina – een van de beste duikbestemmingen in het Caribisch gebied – wordt stevig beschermd. De eilanden, mangroven en riffen voor de zuidkust van het eiland vormen een zeereservaat waar slechts een paar duizend bezoekers per jaar worden toegelaten. Elandhoornkoraal, zijdehaaien, pijlinktvissen en spitssnuitkrokodillen: ze leven in relatief grote aantallen in het park. Het geld van duikers en sportvissers gaat naar dorpelingen en natuurbeheer. Vooral drijvend hotel Tortuga is populair bij bezoekers.

www.cubandivingcenters.com

DUBAI

Aanrader voor dakterras.
Uptown Bar, Jumeirah Beach Hotel

In de Arabische Emiraten lijkt haast geen maat te staan op luxe en omvang. Dit enorme waaiervormige complex bij het strand van Dubai herbergt 600 kamers, 20 restaurants en talloze terrassen. Zoals de coole 360 Bar met een mooi uitzicht op de zanderige kustlijn en de Perzische Golf. Nog bijzonderder is wellicht de Uptown Bar, op de 24ste verdieping. Van hieruit heb je ’s avonds een prachtig uitzicht op de lichten van de 321 meter hoge Burj Al Arab, een luxe toren en zevensterrenhotel, en de rest van de skyline van Dubai.

BURJ KHALIFA Dubai

Het blijft spectaculair: met die idioot snelle lift naar de 148ste verdieping flitsen van de Burj Khalifa, de hoogste wolkenkrabber ter wereld. En dan de hoogte aan den lijve ondervinden en zelf zien hoe de gebouwen en snelwegen van Dubai uit de grond worden ge- stampt. Goedkoper, maar ook leuk op respectabele hoogte: een pisco sour drinken bij Peruviaans restaurant Inka op de 31ste verdieping van het Sofitel Hotel, met uitzicht op Dubai en wolkenkrabbers die de nachthemel doorklieven.
www.Sofitel-dubai-downtown.com

SKI Dubai

Vervreemdend, om in de verzen- gende hitte een wereld binnen te lopen waar het kwik onder nul is en de dennenbomen wit zijn. Ski Dubai bestaat echt. Een instantwinter- sportoordje met skipakken, snow- boards, een paar kunstsneeuwhel- lingen, sleebaantjes en een mini- kolonie pinguins om te ‘ontmoeten. Het effect van koude oren in dit hete land is misschien wel specialer dan het skiën. Onderdeel van de Mall of the Emirates waar buiten- landse ketens als Carrefour, Marks & Spencer en Harvey Nichols zijn gevestigd.

SOUK MADINAT Dubai

Shoppen is van levensbelang in de Emiraten, dus het barst er van de malls in alle vormen en maten. De meeste zijn in Dubai, dat van alle emiraten commercieel het sterkst is ontwikkeld. Souk Madinat, waar je vooral souvenirs kunt kopen, is ge- bouwd in een Arabische fantasie- stijl en is gekoppeld aan een clus- tertje luxe hotels in Jumeirah, een dure wijk aan de kust. Op kunst- matig aangelegde riviertjes varen kleine pleziervaartuigen, waaron- der gondels. Vanaf de ‘Venetiaans- Arabische terrassen heb je uitzicht op Burj al Arab, het zevensterren- hotel in de vorm van het zeil van een dhow, een Arabische zeilboot.

DEIRA Dubai

Deira is een volkswijk in Dubai waar voornamelijk Aziatische han- delaren wonen en werken. De wijk is veel te eenvoudig voor de schat rijke Emirati. De rommelige drukte en de volgepropte winkeltjes vor- men een fijn tegenwicht tegen de steriele winkelcentra elders. Het leukst in Deira zijn de boottaxi’s, de zogenoemde abra’s, die af en aan varen naar de overkant van Dubai Creek: voor een paar cent mag je mee.

GOUDEN CAPPUCCINO Abu Dhabi

Voor een gewoon mens een on- bereikbaar verlangen: een nacht in het Emirates Palace, het hotel dat als een moderne Taj Mahal is verrezen in Abu Dhabi. De suites in gedempte kleuren met een eigen butler lopen op tot 1.000 euro per nacht. Wat wel kan, om toch even te mee te doen in die wereld van goud en olie, is, voor pakweg 13 euro, koffie drinken in de hotellobby. De cappucino wordt geserveerd op een zilveren dienblad en besprenkeld met flintertjes 24 karaats goud en een dadel on the side. Ze hebben ook camelccino: cappuccino van kamelenmelk.
Kempinski.com

YAS FORMULE1-CIRCUIT Abu Dhabi

Het nieuwe circuit waar Max Verstappen in november nog rond- raasde en dat als een tweede Monte Carlo aan een net zo nieuwe jachthaven ligt, is ook een attractie. Er worden rondleidingen aangebo- den over het circuit, inclusief pit- straat, controlekamer en de garages waar de auto’s staan te blinken. Je kunt ook niet goedkoop -zelf een echte Aston Martin GT4 of een Ferrari 458 over de baan jagen. Dins- dagavond is het fietsavond op het circuit. Dan mag er over het circuit worden gefietst en gejogd.
www.Yasmarinacircuit.com

DUITSLAND

Keulen
Café Stanton zit dicht bij het centrum van de stad, vlak naast een kerk. Het heeft hoge ramen en bijzondere kroonluchters. Vanuit het café zijn de mooie kerkramen te zien. Er zijn vaker live-optredens en lezingen. Vooral hun ‘business lunch’ is geweldig. En dat voor maar 8 euro of zo. Dat kan nog in Duitsland. Stanton heeft trouwens ook een leuk terras.
Schildergasse 57

ZfB is een bakkerij, waar de geuren uit de oven zo heerlijk het cafégedeelte in kringelen. De kaneelbroodjes, de schnecken zijn ook zalig. En alles biologisch. Dat is echt Keuls, de hele stad is gezond en biologisch.
Venloer straße 202

Braustelle is de kleinste brouwerij van de stad. Een kleine ruimte met houten tafels en tegels, waar je bijna onder de brouwketel zit. En natuurlijk met goeie, Duitse biertjes in relatief klein glazen: Helios, Ehrenfelder Alt, Pink Panther. Er wordt ook typisch Duits eten gekookt, Spätzle en Semmelknödel.
Christianstraße 2

Het is een soort fabrieksterrein, werkplaats, vrijplaats met overal oude fietsen en auto’s en schroot en oud ijzer, waar kunstwerken en installaties van zijn gemaakt. Daartussen vinden concerten en festivals plaats, vaak ook met foodtrucks erbij. Vooral de combinatie van alles is zo goed.
Hornstraße

Munchen

https://www.komoot.nl/guide/209171/de-mooiste-meren-rond-munich

De 9 meren bij Munchen

ECUADOR

Tren Ecuador, Ecuador

Doorkruis het landschap van Ecuador per trein: langs ruige Andespieken en vulkanen, nevelwouden en tropische plantages tot aan de kust. De luxe trein levert tevens vijfduizend banen op voor bewoners langs het herstelde spoor. Tren Ecuador won afgelopen jaar de World Responsible Tourism Award in de categorie armoedebestrijding. De reizigers eten in dorpsrestaurants, bezoeken Quechuagemeenschappen en slapen in haciënda’s.
www.trenequador.com

EUROPA

LUXE TREINREIS DOOR EUROPA Verminder je ecologische voetafdruk en pakt de trein. En waarom dan niet een enkeltje Istanbul of Venetië met de befaamde trein die opnieuw de hoofdrol speelt in de film Murder on the Orient Express. De luxe Venice Simplon-Oriënt-Express installeert dit jaar nieuwe suites met eigen bad- kamer in de art-decorijtuigen uit de jaren twintig. Verwacht glimmend perenhout, Ottomaanse sofas, rinke- lend kristal en witte linnen tafel- kleden. In de cocktailbar speelt een pianist oude liedjes, in het restaurant serveren obers in witte jasjes klassieke Franse gerechten. Terwijl je ontbijt op bed eet, glijden de Alpen langs je raam. Neem avondkleding mee en reken op een paar duizend euro voor een kaartje. Dezelfde route is ook te boeken met een interrailpas vanaf 175 euro (zelf brood meenemen). belmond.com/ treinreisNinkel.nl

ESTLAND

Tallinn

Zeer mooi behouden oud centrum.

eten & drinken:

Olde Hansa, in het centrum. Je bevindt je in een restaurant en toneelvoorstelling tegelijk. Alle gerechten (specialiteit is wild) volgens 15de-eeuwse receptuur bereid, zoals eend €18,50 en wild zwijn €22,50 holdehansa.ee/et/

Veel moderner: Rataskaevu 16. Vriendelijk personeel en prima eten voor een kleine prijs. Hoofd- gerechten va. €8, gestoofde eland kost € 18 rataskaevu16.ee/en/

F-Hoone. Gewilde plek, ook bij de Esten zelf, in het culturele en creatieve bolwerk van Tallinn. De wandeling meer dan waard, voor een top-ontbijt of brunch met prima koffie. Tip: de Kaukasische 3-eieren omelet €3,20. fhoones.ee/en/

Slapen in Tallinn Het centrum is verreweg het leukst maar ook gewild om in te overnachten, waardoor een kamer vinden in drukke tijden lastig kan zijn.

Sokos Hotel Viru. Anonieme, grote Sovjet-torenflat nét buiten het centrum, voldoet prima als uitvalsbasis. Viru dateert uit de tijd dat Estland door de Sovjet- Unie was bezet. In 1994 werd op de 23ste verdieping een geheime kamer ontdekt die door de KGB was gebruikt voor spionage- & afluisterpraktijken. Sinds 2011 huist hier om die reden een klein museum. 2-pk sokoshotelsfi/tasokos-hotel viru Het museum is een aanrader.

Three Sisters Hotel. Slapen in stijl in drie koopmanshuizen uit de 14de eeuw, omgetoverd tot een boutique-hotel. Middenin het oude centrum.

VAREN NAAR HELSINKI OF SINT-PETERSBURG Meerdere keren per dag vertrekken ferries uit de haven van Tallinnn met bestemming Helsinki en Sint-Petersburg, waarbij de eerste makkelijker te bereiken is dan de tweede. Voor Sint-Petersburg heb je in principe een visum nodig, maar er zijn een aantal rederijen waarbij het mogelijk is om de stad tot maximaal 72 uur visumvrij te bezoeken. Kijk op stpeterline.com. Naar Helsinki kan in één dag va. € 50 pp. Een enkele reis duurt 2 uur. Kijk op tallink.com of directferries com.

FAEROEAND

Logeren en eten bij inwoners thuis kan via platform Heimablídni. visitfaroeisLands.com/see-do-dining/heimablidni

FRANKRIJK

Leuk boek over Frankrijk.

“Retour de France” van Peter Giesen

Gaat over de gewoonten, politiek en de oude “Route Nationale 7”.

Want je kan kiezen voor de tolwegen maar een stuk leuker is de Route Nationale 7, de bijna duizend kilometer tweebaansweg tussen Parijs en Menton.

De zevende etappe geeft een goed beeld van (een deel) de economie.

De achtste etappe gaat in op een stukje geschiedenis van de Franse gastronomie.

Het Cimetière du Père-Lachaise is de grootste begraafplaats van Parijs. Het is 50 hectare groot, een klein dorp en je kan er met auto doorheen. Ze is gelegen op en rondom de heuvel Champ-l’Évêque in het 20e arrondissement vlak bij het metrostation Père Lachaise. Met meer dan drie miljoen bezoekers per jaar is Père-Lachaise de meest bezochte begraafplaats ter wereld. Dat komt onder andere doordat er zoveel beroemdheden zijn begraven.

Gitesdefrance.com

Eerst regio en daarna departement invullen. Pas dan kun je zoeken op plaatsnaam. Vreemde manier zoeken.

Bij trier par kun je sorteren op prijs mbv “prix croissant”

En bij filters kun je de afstand vergroten om een groter gebied rondom de aangegeven te zien.

De prijzen die je ziet zijn inderdaad voor het aantal nachten je invult en aantal personen. Maar omdat ze vaak meerdere kamers hebben met verachillende prijzen zijn het vanaf prijzen die redelijk kloppen.

Voorbeelden:

https://www.gites-de-france.com/fr/hauts-de-france/aisne/domaine-du-mont-rouge-02g021906-0?from=2020-07-20&to=2020-07-22&travelers=4

140 euro pn voor familiekamer

En:

https://www.gites-de-france.com/fr/ile-de-france/seine-et-marne/castel-morin-77g10146?from=2020-07-22&to=2020-07-24&travelers=4

140 euro pn voor familiekamer

GEORGIE

Thermaalbaden.

De koepelvormige zwavelbaden van Tbilisi zijn legendarisch. Koopmannen op de zijderoute zaten er al in. Het water komt uit een bron diep onder de straten. Wat wij wel eens doen is samen met wat vrienden een paar uur een eigen bad huren en dan wat baden en bijpraten. Het ruikt naar rotte eieren, zo’n thermaalbad, maar is zeer gezond.’
Abanotubani sulphur baths, AbanostraatDe oude stad

‘Het oude gedeelte van Tbilisi doet erg oud-Europees aan en hier en daar ook Turks; Georgië maakte ooit deel uit van het Ottomaanse rijk. De combinatie van prachtig gerestaureerde huizen en schots en scheve bouwvallen in deze wijk is fascinerend.

Wijnbar

Georgië is de bakermat van het wijn maken. De wijn rijpt onder de grond in grote traanvormige kruiken van klei. In deze middeleeuws aandoende wijnkelder worden de heerlijkste Georgische wijnen geschonken, Kisi, Rkatsiteli en andere wijnen van kleine Georgische familiebedrijfjes. Proeven mag altijd.

Vino Underground, 15 Galaktion TabidzestraatVoormalig fabrieksterrein

Fabrika is zo’n plek die aan alle kanten vernieuwing en verandering uitademt. In en rond een oude kledingfabriek zitten ateliers, restaurants, een hostel, cafés, kappers, modezaken en meer. Dat kan hier – er zijn niet zoveel regels als in Nederland – zo snel ontstaan en ook weer net zo snel veranderen.
Fabrika, 8 Egnate Ninoshvilistraat TbilisiVlooienmarkt

De Dry Bridge Market vind ik de leukste vlooienmarkt, waar alles simpel ligt uitgestald op kleden op de grond. Alles is er te koop, schilderijen, iconen, antiek, kleurige vazen, typemachines, houtsnijwerk, schaakborden, porseleinen suikerpotten, balalaika’s, reuzensoeppannen, cameralenzen, oude Sovjetspeldjes en medailles.

Dry Bridge Market, vlak bij de Dry Bridge/SaarbrückenbrugGRIEKENLAND

Athene

Akropolis
Tips voor in de zomer:
1. Zorg dat minimaal voor 10 uur de ingang staat, liefst eerder, vanwege de temperatuur en de langere rijen (in de brandende zon) en dus drukker of laat in de middag.
2. Neem 1 liter water pp mee, maar je kan desnoods ook onderweg naar boven water kopen en er zijn watertrappelen punten. Goede schoenen+petje+zonnebrand. Er is erg weinig schaduw.
3. Neem je studentenkaart mee dan kun je gratis naar binnen

Nationaal Archeologisch Museum
Een must-do. Je loopt er door de tijden heen. Gratis voor studenten en iedereen onder de 18 met ID (kan om gevraagd worden).
In de zomer AC dus daarom ook overdag te bezoeken. Goede wifi (kan je zelf nog wat langer rondneuzen).

IJssalon Yogodelicious
48 Adrianou Street Afhene
Vlakbij de Akropolis.
De beste ijssalon ter wereld.

In het oude deel van Athene bij metrostation Monastiraki met de meest heerlijke yochurt ijs een vele toppings die je over de beker ijs kan strooien. Maar ze hebben ook verschillende soorten fruit.

Plaka
Fantastisch oude mooi leuke buurt in Athene!!!
Voor de winkelaars op zoek naar souvenirs, kleding etc. is met name de straat Adrianou de place to be.
Een andere lange straat/straatjes met nog meer deur aan deur souvenirwinkeltjes is/zijn Pandrossou en Ifesatou. Deze laatste straat is ook de Mostiraki Flea Market, wat trouwens geen vlooienmarkt meer is. Deze straten zijn wel behoorlijk drukker en toeristischer. Het is maar net waar je naar op zoek bent.

Een enorm gezellig deel zijn de trappen die vol staan met tafeltjes, stoelen, kussens is de straat Mnisikleous street. Kom je wat later op de avond dan is de kans groot dat je een tijdje moet staan te wachten voordat je een tafeltje vindt.

CINE PARIS

De openluchtbioscoop die in de jaren twintig van de vorige eeuw al is bedacht door een Griekse kapper die in Parijs had gewoond. ’s Avonds buiten films kijken zeker ook nog in de herfst, en tegelijk genieten van het uitzicht op de verlichte Akropolis. Ik vind het een leuke, gemoedelijke bioscoop. Drankjes bestellen kan ook buiten de pauze. Ingang is op het straatniveau maar je klimt naar het dak waar je de gebruikelijke popcorn en pop, maar ook bier, wijn en andere drankjes kan kopen. Kostprijs is 8 euro in het weekend maar slechts 6 euro doordeweeks. Films zijn meestal in het Engels met Griekse ondertiteling en ze veranderen elke paar dagen.

Het enige nadeel is dat het volume laag is (ik gok omdat ze de mensen in de aangrenzende gebouwen niet willen storen). Zeker een leuke ervaring.
Kidathineon 22 Plaka

Eilanden bij Athene
Overweeg je de eilanden bij Athene te bezoeken, dan is na enig speurwerk deze informatie handig.
Klik op de volgende link om meer te weten te komen over vervoer van de luchthaven naar de haven Piraeus en de boten vanuit de haven.
Vervoer van de luchthaven naar de haven Piraeus.
Er rijden bussen van de luchthaven (X96) naar de haven in ongeveer 45-50 minuten. De bussen rijden om de stad heen dus de kans op vertraging is niet groot. Daarnaast is onze ervaring dat de bussen zeer hard rijden. Het voordeel van een taxi is daarom niet groot. Ze rijden elk half uur en als je de vertrekhal uitloopt staan ze bijna direct aan de straat (tussen exit 4 en 5). Trouwens als je naar het centrum gaat overweeg ook de bus Z96 te nemen en bij metrostation Syntagma op de metro te stappen. Ben je met 4 personen dan wordt het verschil kleiner.

Boten Athene
Flying Dolphins voor/nadelen
– kun je van te voren boeken
– varen sneller
– varen meer op tijd
– indien ze via een ander eiland varen, minder vertraging doordat je niet op de vrachtwagens die vd boot afgaan hoeft te wachten
Onze ervaring is om de boten niet te boeken en dat ter plaatse te doen. Het voordeel is dat je beter kan inschatten hoe laat en welke boot je wil nemen. Het nadeel is dat nou juist die ene boot/tijd die je wilde nemen vol is. We hebben een keer meegemaakt dat bijv. achteraf bleek dat vanaf het plaatsje waar we verbleven er ook een boot voer.

Vasteland – Volos.

Weer eens wat anders dan de Peleponesos of de eilanden.
Voorgestelde route:

 1. Agios Ioannos.
  Vlieg naar Volos met Ryanair van Charleroi naar Volos.
  Vanaf Utrecht naar Charleroi is het 2 1/2 uur rijden.
  Blijf dan niet in Volos, maar huur (van te voren) een auto en rijd dan in anderhalf uur naar Agios Ioannos (Magnisia). Dit is een erg leuk Grieks plaatsje waar voornamelijk Grieken op vakantie gaan.

Agios Ioannos heeft een klein stand van wat dikkere zandkorrels. Dus geen kiezels maar ook weer geen zandstrand. Verder relaxted restaurantjes, barretjes en winkeltjes.

 1. Meteora kloosters.

Daarna vertrek naar de Meteora kloosters bij Kastraki.
Als je foto’s van Griekenland ziet, dan zijn dat meestal de Akropolis, de molens van Mykonos en de indrukwekkende Meteora kloosters. Ze worden ook wel de zwevende kloosters genoemd.

Reistijd is ongeveer 3 1/2 – 4 uur.

 1. Delphi.

Vertrek van Kastraki naar Galaxidi, dat een leuk haventje heeft.

Over het algemeen wordt er vrij negatief over Delfi zelf gedaan, maar wij vonden het best wel een aardig plaatsje. Wat net iets verder ligt is het plaatsje Arichova, wat een gezellig klein dorpje is, 12 kilometer verderop.

Reistijd is ongeveer 4 – 4 1/2 uur.

 1. Athene.

Reistijd is ongeveer 3 – 3 1/2 uur.

Bezichtig in ieder geval de Akropolis, het Archeologisch museum en de gezellige buurt de Plaka.

 1. Kala Nera.

Het Kala Nera heeft redelijke stranden. Het plaatsje Afissos is een goed alternatief, wat kleinschaliger is.

Reistijd is ongeveer 4 – 4 1/2 uur.

IERLAND

Dublin

In Dublin kun je goed fietsen. Boek een tocht met een gids die je in een paar uur alles over de stad vertelt. Voor €5 koop je een 3- Day Ticket.

Proef, tap en ontdek de de geschiedenis van Ierlands populairste bieren in het Guinness Storehouse. Sluit je bezoek af met een pint in De Gravity Bar op de zevende verdieping met waanzinnig uitzicht over de stad. In de wijk Temple Bar hangt een relaxte festivalsfeer met straatartiesten, marktkraampjes, exposities en theaters. Ook zijn er lekker veel pubs en restaurantjes.

Davy Byrnes is een van de vele pubs die de lerse schrijver James Joyce noemde in zijn klassieker Ulysses (1922). De pub werd in 1942 verbouwd en heeft tegenwoordig een bijzonder art deco-interieur. In deze pub, een van de bekendste van lerland, kun je terecht voor een borrel, lunch en diner. De gorgonzolasandwich die de hoofdpersoon uit het boek van Joyce in de pub at, staat nog steeds op kaart.

In een zijstraatje van de drukke winkelstraat Grafton Street, zit Kehoe’s, een 19de-eeuwse pub met veel donker hout. Het is dan altijd druk met mensen die net uit hun werk komen en de atmosfeer is ongeëvenaard. Hoogtepunt is de eerste verdieping, een voormalige woonkamer, die er nog steeds uitziet als een woonkamer, inclusief schemerlampjes en vies tapijt.

De bergen in

De Dublin Mountains en de bergen van het daaronder gelegen Wicklow zijn adembenemend. Helder groen, paarse heide, een diep meer, ongelooflijke uitzichten. Het mooie van Dublin is dat je binnen een half uur vanuit het centrum in de vrije natuur bent (niet in de spits natuurlijk). Heel on-Nederlands fietsen daar. Vlakke wegen bestaan niet, alleen wegen die omhoog of naar beneden gaan. Goed voor kuiten en de conditie. Een leuke pitstop is Johnny Fox’s Pub in Glencullen, een van de oudste pubs van Ierland. Beetje toeristisch, maar absoluut het bezoeken waard. Voor fietsers en niet-fietsers.
Johnny Fox’s Pub, Glencullen

HONG KONG

Cocktails op niveau

Op de 118de verdieping van in de ICC, het hoogste gebouw Bar

Hongkong, biedt de Ozone van het Ritz Carlton cocktails en uitzicht op Victoria Harbour en Kowloon. lets lager, maar eigenlijk spectaculairder is Sewa in het Prince’s Building, met een buitenterras en een uitsteken restaurant in urban-chic design.

The M Bar op de 25ste verdieping van het Manderin Oriental is waardig alternatief.

INDIA

Gurgaon

Weer eens wat anders.

Een stad onwikkelt door projectontwikkelaars.

JAPAN

Het valt niet mee, een voordelige slaapplaats vinden in Japan. Hotels lijken verdacht veel op Amerikaanse zakenhotels uit de jaren tachtig en zijn nog duur ook. Je kunt natuurlijk een capsulehotel boeken, maar bereid je voor op dronken kantoormensen die de laatste metro hebben gemist.

De First Cabin-keten heeft de strakste capsules (neem oordoppen mee). Andere opties onder de 70 euro: Toyoko Inn, Khaosan Ninja, Theatre & Samurai en de Toco Tokyo Heritage hostel.

Slaap minstens één keer in een ryokan, een Japanse herberg. Het is er duurder dan in een hotelletje, maar dan schuifel je wel met een wapperende kimono over zachte tatamivloeren en slaap je op een futon. Je springt bloot in een gezamenlijk heetwaterbad voordat je misosoep en verse zee-egels gaat eten aan lage tafeltjes. Ryokans vind je vooral in de provincie, waar Japanners graag inchecken om te onthaasten. In Tokio combineert het nieuwe Hoshinoya oude tradities en modernisme op briljante wijze (vanaf 800 euro per nacht). Vele metrostops verderop biedt de funky Andon-ryokan smaakvolle tatami-kamertjes vanaf 45 euro per nacht.

Een goede website over reizen in Japan is: seejapan.co.uk

INDONESIE

JAVA

JOGJAKARTA

De Phoenix hotel.

Als je in dit hotel binnenkomt is het geweldig alles is in Engelse stijl erg leuk in Azië. De hotelkamers zijn klein maar erg mooi. Ontbijt in dit hotel is super. Ik raad je wel aan ’s avonds buiten de deur te eten. Zeer gastvrij en oplettend personeel, onthouden zelfs hoe je je koffie drinkt. Eten is goed, ontbijt is een mix van Europees (maar dan alleen met zoet beleg) en Indisch. Zwembad is heerlijk en rustig gelegen, geen herrie van de stad. Mensen reserveren er ook geen bedjes. Prijs is iets duurder dan gemiddeld

Jalan Prawirotaman.

Hier vind je tal van hipster hotspots en ben je aan het goede adres voor leuke (vegetarische) restaurants, trendy koffiebars en andere leuke adressen. In de trendy wijk Prawirotaman is de straat Jl. Prawirotaman het kloppend hart waar het allemaal gebeurd. Ben je in deze wijk neem dan ook het straatje Jl. Gerilya mee dat ook wel Jl. Prawirotaman 2 genoemd wordt. In deze straten zitten niet alleen leuke adressen, maar je vindt er ook veel street art van bekende street artists. Overweeg een accomodatie hier in de buurt. Daarnaast kan hier ook vervoer naar de high lights in de omgeveng van Jogjakarta regelen.

Malioboro Road.
DE winkelstraat van Jogja. Hier kan je terecht voor prachtige batik maar ook voor goedkope T-shirt. Hou er wel rekening mee dat de winkels om 21.00 uur sluiten. Toeristisch maar geen vervelende verkopers. Getoeter, fietsers, paarden en overal eten.
Je moet wel tegen drukte kunnen. Heel makkelijk om aan een becak te komen.

Mount Bromo.

De zonsondergang is al iets na 17.30 uur en het is maar een uurtje van en naar het hotel. Ik zelf vind de zonsopgang en ondergang wat gehypt en niet zo heel bijzonder, ook vind ik het overdag net zo goed de moeite waard. Maar dat is nogal persoonlijk.

Ik zou overdag gaan, want na elf uur verdwijnen alle toeristen, jeepchauffeurs en paardenverhuurders. Als je twijfelt kies dan voor de zonsondergang.

Minder bekend maar veel mooier, is de mount Bromo van de andere kant te beklimmen.

Kampung Warna Warni, het opgekleurde dorp.

Aan de rand van de langste rivier van Oost-Java staat een hele reeks vervallen huizen, gehuld in een kleurrijk jasje. Indonesische vrouwen verkopen es jus aan huis, giechelende tieners willen met je op de foto, spelende kinderen zwaaien je vol enthousiasme gedag en kleine meisjes kijken je verlegen aan vanaf een bankje. Dit is Kampung Warna Warni, wat letterlijk kleurrijk dorp betekent.

Het bevorderen van een schonere levensstijl onder de inwoners van de sloppenwijk, dat was het oorspronkelijke doel van dit studentenproject. In mei van dit jaar werden de eerste muren geverfd, een paar weken later kwamen de eerste toeristen. Nu verdient de lokale bevolking zelfs geld aan de inmiddels honderden bezoekers per dag. De wijk bloeit als nooit tevoren.

ITALIË

Vlieg naar Milaan (of Bergamo) voor 60-100 Euro

landhuis-bij-Pisa1-150x150Huur daar een auto bij en leuke accommodaties in landhuizen (zie overnachten).

Alghero op Sardinië

Leuke plaats voor bijvoorbeeld een weekendje weg.
Alghero heeft een oud klein centrum.
Je loopt over de kinderkopjes.
Ga je in het laagseizoen dan is het eerder te rustig dan te druk.
Verder is dit ook een uitstekende uitvalbasis om dit woeste eiland verder te verkennen.

Bari
Het Zuid Italiaanse Bari is een leuke haven- en studentenstad aan de Adriatische kust.

Een stad met een oud gedeelte “Citta Vecchia” met een kleurrijk, hip en levendig labyrint.

Net buiten de stadsgrenzen van Bari ligt het oude kasteel Castel dei Monte. Dit schitterende achthoekige kasteel staat sinds 1996 op de UNESCO werelderfgoedlijst en vormt een leuke dagtocht vanuit Bari.

Bologna

De oude binnenstad is sfeervol, staat vol met terrasjes, musea en kathedralen. Het lijkt wel dat het restaurantleven zich meer buiten dan binnen afspeelt.
Een van de leukste straatjes in Bolgna is Via Pescherie Vecchie. ’s avonds is dit straatje enorm gezellig en staan de mensen een drankje te drinken en staat het vol met hoge tafeltjes en stoelen. In deze wijk kun je ook een heerlijke aperativo bestellen (zie Milaan voor het mooie concept “aperativo”).

Uitzicht hotel Touring

Het dakterras van hotel Touring (Via dè Mattuiani 1) is een klein pareltje, weggestopt aan de zuidkant van het centrum. Vraag bij de receptie of je een kop koffie op het dakterras kunt drinken en ze wijzen je graag de weg

Florence
“Verrassend leuk”, een Infernotour in Florence, een tour langs de plaatsen uit Dan Browns Inferno. Dat is toch iets anders dan de grote musea en de Dom. Je wandelt door de Bobolituinen met de grot, door de vluchtweg van Vasari van Palazzo Vecchio naar Palazzo Pitti en door de geheime gang achter de muren van Palazzo Vecchio. Wacht niet te lang, hartje zomer is het echt te heet voor dit soort spannende expedities.
musefirenze.it

Genua
Een deel van het historische centrum van Genua staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat is de grootste attractie van Genua. Er is dan ook veel te zien.
Het historische centrum van Genua is grotendeels voetgangerszone. Auto’s worden in de parkeergarages rond de binnenstad geparkeerd.

Het oude middeleeuwse centrum, Centro Storico, met stadsmuren, poorten en heel veel smalle en donkere straatjes met kleine winkeltjes is goed bewaard gebleven. Sommige straatjes zijn niet breder dan een handkar, in anderen dringt zelfs op het heetst van de dag de zon noet door. Als u de winkelstraat Via San Lorenzo afloopt komt u bij de prachtig gerestaureerde oude haven Porto Antico. Hier is altijd veel te zien en te doen.

Passeggiata
In het zuidoosten van Genua ligt de wijk Nervi, een oud vissersdorp, ingeklemd tussen de zee en de bergen. Daar ligt, of hangt beter gezegd, dit kilometerslange wandelpad, de Passeggiata. Het is of je wandelt in een ansichtkaart, de zee die tegen de rotsen spat, de dure villa’s. Onderweg zijn genoeg barretjes en ook plaatsen om vanaf de rotsen in het water te duiken.
De trein naar Nervi vertrekt vanaf station Genova Brignole.

Lecce

Heb je wat meer tijd, overweeg dan een bezoek aan barokke stad Lecce in het zuiden. Het groene stadspark met z’n vele exotische planten en bomen, is het eerste wat opvalt. Bekijk ook de stadswallen van het Castello Carlo V uit 1539

Milaan

Het laatste avondmaalVoor het boeken van de eneorme fresco “Het laatste avondmaal” van Leonardo da Vinci,
ga naar deze website www.vivaticket.it
Vul in het venster de volgende woorden in: Cenacolo Vinciano

Let op: boek, als het kan lang van te voren. Vooral in de zomermaanden is het snel volgeboekt.
Een algemene regel: meer dan 4 maanden van te voren al op de site kijken wanneer je kan boeken. De laatste keer dat ik er naar keek kon je 3 maanden (of korter) van te voren boeken.

Lukt het niet met bovenstaande site te boeken kijk dan op www.getyourguide.nl

ATMosferaDoor Milaan rijdt er een tram waarin de ook kan dineren. Aanvang is om 20:00 en duurt tweeeneenhalf uur door het historisch deel van Milaan.

Voor het boeken van diner in een tram die door Milaan rijdt, mail naar de webiste ATMosfera tram restaurant

Deze tram zit het hele jaar door vol.
Dit is vanaf 75 dagen voor aanvang te boeken is (70 euro pp).

In het hoogseizoen zit deze tram snel vol. Daarnaast blijkt dat de 75 dagen van te voren boeken niet altijd klopt. Stuur in dat geval een email naar atmosfera@atm.it met de vraag vanaf wanneer je kan boeken voor de betreffende maand.

Galleria Vittorio Emanuele II
In het centrum van Milaan staat één van ’s werelds mooiste overdekte winkelstraten: Galleria Vittorio Emanuele II. Deze passage staat aan de noordzijde van het Piazza del Duomo. Opvallend is de enorme triomfboog die dienst doet als hoofdingang van de negentiende eeuwse passage. De bouw van de passage is begonnen in 1864 en al in 1867 kon de winkelstrata al geopend worden. Eerlijk is eerlijk: de Galleria Vittorio Emanuele II was nog niet helemaal klaar zoals wij hem tegenwoordig kennen. De indrukwekkende toegangspoort met de fraaie boog erin verwerkt was pas elf jaar later gereed.

De passage bestaat uit vier gangen, die in het midden samenkomen op een rond plein waarboven een grote glazen koepel gemaakt is. De vier gangen hebben ieder een eigen uitgang en zijn van boven ook voorzien van ene dakconstructie die bestaat uit ijzer en glas. Vanwege de vrij hoge huurprijzen zitten er vooral duurdere zaken in de passage. Echte blikvangers zijn de winkels van Prada en Louis Vuitton.

Wie overigens door de Galleria Vittorio Emanuele II loopt die moet vooral ook op de vloer letten. De prachtige vloer is volledig met mozaïek ingelegd. Dit is een waar kunstwerk dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw aangebracht is. Het mooiste element van de vloer is het familiewapen van de familie van Savoye.

Aperativo.
Een aperitief drinken voor het eten is geen onbekend fenomeen. Een hapje erbij kan ook geen kwaad. In Italië, vooral in Rome en Milaan pakken ze het goed aan, in veel bars wordt Aperitivo aangeboden, meestal rond een uur of 19u mag je onbeperkt gebruik maken van een uitgebreid hapjes buffet aan de bar. Het mooie is: het is kosteloos, zolang je maar een drankje besteld. Een cocktail is al gauw 9 euro, maar door het grote aanbod van heerlijkheden is avondeten bijna overbodig. Via deze link zijn er verschillende goede plekken te vinden.

Il Bar, een mooi dakterras.
Een mooie plek voor een drankje of een lunch. Je kijkt op de Duomo. Tussen het winkelen door, kom je hier heerlijk tot rust terwijl je geniet van de alles wat er om je heen gebeurd. Het is een mix van toeristen en Italianen die hier gaan zitten. De salades zin prima.
Via Santa Radegonda, 1
la Rinascente 7th floor,
Milaan, Italië

Bar Brera
Leuke plek met een gemixed publiek, om te borrelen. Met happy hour, volgens mij vanaf 18 uur, heb je hier voor 8 euro een drankje en een heerlijk buffet waar je onbeperkt lekker salades etc. van kan nemen. Als het warm is wordt het terras gekoeld.
Via Brera Angolo Via Fiori Chiari,
Milaan, Italië

Restaurantjes/cafés
Een leuke en gezellige buurt voor restaurantjes en cafétjes is in/rondom de straatjes Via Fiori Chiari en Via S. Carpoforo.

Napels

De Spaccanapoli

Hij is het tegendeel van de stereotiepe smalle kronkelstraten van Napels en loopt als langs een lineaal getrokken drie kilometer door het hart van de oude stad. Hij is de belangrijkste hoofdstraat van de drie hoofdstraten in het Centro Antico en draagt van de Quartieri Spagnoli tot de Forcella verschillende namen. Volg hem maar! Napels is als New York en New York is als Napels, zei de illustere kunstenaar Andy Warhol toen hij de stad in 1979 bezocht. Zoals Broadway New York diagonaal verdeelt, scheidt de Spaccanapoli Napels in tweeën. Daarbij trekt de Spaccanapoli niet alleen geografisch een streep door Napels, maar geeft hij ook een dwarsdoorsnede van de verschillende gezichten van de oude stad. Hij eindigt in de beruchte Camorrawijk Forcella.

De beroemde straat begint in de Quartieri Spagnoli in het hogere del van Napels als Via Pasquale Scura. Het uitzicht van bovenaf maakt de naam bijzonder aanschouwelijk. Vervolgens leidt hij langs de rand van de wijk pig nasecca. Hij wordt steeds kleurrijker, kruist de Via Toledo 1 en is van daar voor ons het uitgangspunt. In dit gedeelte blijft hij als Via Maddaloni, Via Benedetto Croce en Via San Biagio dei Librai, of gewoon als Spaccanapoli voor de meeste reizigers in herinnering.

Pizza Napolitana

De Via dei Tribunali van de Piazza S.M. di Costantinopoli tot de Via Duomo is de afgelopen jaren in de pizzastraat van de stad veranderd. Sorbillo is een van de bekendste maar ik vraag me af of je als Nederlander dit ook (een van) de pizzeria’s vindt.

Ondanks het feit dat het er toeristisch is, toch een leuk en ontspannen straatje.

Napoli Sotterranea:

Er zijn twee Underground tours, en wij kozen voor de tour met het Romeins Theater.

Na een afdaling richting de frisse “grotten” komt er een uitleg over hoe deze ruimtes tijdens de oorlog gebruikt werden als schuilplaats, als wateropslagplaatsen en moet je met een fake-kaars doorheen een redelijk smalle gang wandelen. Terug boven ga je een aantal huizen binnen waar je overblijfselen van een oud theater kunt bekijken.

Trapani

– prima voor een weekendje weg in deze oude stad.
Je kan met de kabelbaan naar het mooie uitzicht op 750 meter hoogte
– ga dan ook naar het havenstadje Mazara del Vallo dat 60-70 km zuidelijker ligt en misschien nog wel leuker is. Slenter dan door de haven en door de nauwe steegjes, waar de Arabische invloed nog duidelijk voelbaar is.

Treviso vlakbij Venetië.

Leuke plaatsje wat ook wel klein Venetië wordt genoemd.
Vele mooie grachten. De bruggetjes zijn wat laag waardoor je niet met gondels niet door de grachten kan varen.
Lekker en leuke winkeltjes. Je kan overwegen niet in Venetië te overnachten maar in Treviso.
Een weekend Treviso is zeker aan te raden.

Turijn

Egyptisch museum
Museo Egizio met de belangrijkste collectie Egyptische schatten, buiten Caïro.
www.museoegizio.it

Aperitivo & Apericena
Aan het einde van de dag ga je in Turijn naar een caffe en drink je een aperitief met allerhande lekkere hapjes. Vaak krijg je bij je glas vermouth, bier, likeur of wijn zoveel hapjes, dat de avondmaaltijd met gemak overgeslagen kan worden. Apericena heet dat in Turijn…

Voor de kosten van een glas wijn, likeur of bier krijg je in Turijn een plateau met allerhande lekkere hapjes. Dit kunnen nootjes zijn, salami, ham, pizza, bruschetta, kaas, omelet, e.d. Elk cafe geeft daar een eigen twist aan. Zodra het weer het toelaat zit men buiten aan een tafeltje. Te genieten van al het lekkers en van alle beweging er omheen.
Kijk ook op de pagina Aperitivo & Apericena in Turijn

VENETIË

Een goede site met veel handige tips is:

www.naarvenetie.com
UMBRIË

Leeggelopen door migratie, werkloosheid, aardbevingen of andere natuurrampen is menig Italiaans dorp tot spookstad verworden. Een bijzonder soort toeristenaccommodatie brengt het leven terug op het platteland.

Dankzij de strenge Unesco-regels waaraan alberghi diffusi gebonden zijn (anders krijgen ze geen subsidies), zijn de stadscentra bovendien volledig in ere hersteld – meestal met behulp van een legertje archeologen en altijd met spectaculaire resultaten. Een wandeling door de steegjes van Postignano, twintig jaar geleden nog een spookstad, nadert daarom de perfecte historische ervaring. De afwezigheid van auto’s en scooters in de stad, de bloementuin met twintig rozensoorten, de steegjes, trapjes en bruggetjes, de schemerige kerk tegenover de paarse bougainville, waar de ezels water kunnen drinken: het is alsof je in de middeleeuwen loopt. Op het onzichtbare glasvezelinternet na herinnert niets hier aan 2017 – geen tv-antennes, geen stroomdraden, niets.

zogenoemde albergo diffuso van, wat letterlijk ‘versnipperde herberg’ betekent. Dat is in feite een groot hotel met kamers verspreid over de oude, verlaten woonhuizen in het historische centrum. In Postignano zijn bijvoorbeeld 20 van de in totaal 59 huizen, stallen, warenhuizen en zelfs de stadsgevangenis omgebouwd tot luxe hotelkamers. De overige huizen worden gebruikt als expositieruimte, concertzaal, restaurant of woonhuis van de teruggekeerde bewoners.

Een voorbeeld van een albergo diffusie is:

Gallano Resort, Valtopina

Meer nog dan een bewoonbaar museum is Gallano Resort een plek om vakantie te vieren. Hier en daar doemt er een kinderspeelplaats op tussen de 32 middeleeuwse huizen. Het maakt het resort aangenaam, maar ook een tikkeltje toeristisch. Anderzijds is de kans dat u er toeristen tegenkomt klein. ‘Normaal gesproken beginnen de reserveringen in mei al binnen te lopen’, vertelt de manager. ‘Dit jaar heeft nog niemand gebeld. Terwijl de aardbeving hier geen enkele schade heeft aangericht.’ Het is de waarheid. Het enige echte risico dat u hier loopt, is de enorme wijncollectie van de chef, die iedere lunch levensgevaarlijk maakt. Vanaf €95 per nacht.

Ook leuk om te doen zijn (meerdaagse) tochten per ezel:

Praktische informatie

– (Meerdaagse) tochten per ezel of muilezel worden georganiseerd door La Mulattiera, het bedrijf van Roberto Canali. Weekend vanaf €70 (excl. overnachting), 8 dagen vanaf €350 (excl. overnachting). lamulattiera.it

– Algemene informatie over accommodaties en activiteiten in Umbrië: umbriatourism.it

– Informatie over alberghi diffusi: alberghidiffusi.it

castellodigallano.com

Rome

Met kinderen.
Ga je met kinderen naar Rome koop dan het boekje van Irene de Koning.
“Kidsgids – als Aeneas op avontuur door Rome”.
Zij doceert op een middelbare school en gaat al 23 jaar elk jaar een week met middelbaar scholieren naar Rome.
Voor kinderen is er niet echt veel aan info en boekjes te koop.
Overweeg daarom dit boek. Realiseer je je dat het geschreven is voor degene die Rome cultureel willen verkennen.
Kijk bijv. op de site bol.com

Aperativo.
Een aperitief drinken voor het eten is geen onbekend fenomeen. Een hapje erbij kan ook geen kwaad. In Italië, vooral in Rome en Milaan pakken ze het goed aan, in veel bars wordt Aperitivo aangeboden, meestal rond een uur of 19u mag je onbeperkt gebruik maken van een uitgebreid hapjes buffet aan de bar. Het mooie is: het is kosteloos, zolang je maar een drankje besteld. Een cocktail is al gauw 9 euro, maar door het grote aanbod van heerlijkheden is avondeten bijna overbodig. In Rome is Fluid een leuke bar om aan een cocktail te nippen.

Wintersport Italie Dolemieten.

Vreemd dat zo weinig Nederlanders gaan skiën aan de zuidkant van de Alpen, terwijl er meer zon is, het eten lekkerder en het er nog goedkoper is ook. Rij een paar uur meer door naar het Italiaanse Gitschberg-Jochtal wat erop wacht ontdekt te worden. Sinds de bouw van een nieuwe kabelbaan zijn de twee valleien met elkaar verbonden.
Gitschberg-Jochtal is een van die rustige skioorden waar je niet snel terechtkomt als je via een grote touroperator boekt. Rij over de Brennerpas richting Bolzano en verlaat de snelweg al zo’n 25 kilometer na de grens. Dan beland je – 80 minuten rijden vanaf de luchthaven van Innsbruck ¿ op een zonnig plateau om te skiën in de Dolomieten. Oké, de bergen zijn hier niet zo imposant als de kliffen van kalksteen waar de Italiaanse Alpen om bekend staan, maar Gitschberg-Jochtal is mooi genoeg. Met 51 kilometer aan pistes, veel zon en schappelijke prijzen.
Het skioord richt zich voornamelijk op gezinnen. Geen winkels van luxemodemerken, geen bars met dj’s en stampende skischoenen. Wel een paard met arrenslee om je naar een restaurant te brengen voor een avondje fondue. En dan teruglopen door het bos met een fakkel in je hand. Wat nog ontbreekt: een zwemparadijs waar kinderen na het skiën in kunnen springen. Niet voor niks investeren Alpendorpen de laatste jaren tientallen miljoen in zwembaden. Maar de betere hotels in Gitschberg-Jochtal hebben wel mooie spa’s met saunameesters die aromatische olie op de kachel gieten en wapperen met hun handdoek.

Je kan er ook paragliden. Na drie stappen vlieg je al, samen met een instructeur, met bergtoppen op schouderhoogte, geluidloos over de valleien van Zuid-Tirol.
gitschberg-jochtal.co

SICILIË

Als je naar Sicilië gaat en je bent in de buurt van de Etna, ga dan ook (even) naar Giarre. Het is natuurlijk leuk om Sicilië van de buitenkant te zien, maar met het bezoeken van Giarre en het lezen van het artikel over Giarre maak je toch een andere kant van Zuid-Italië mee (zie pagina Giarre).

KIRGIZIE

De nomadische spelen.

Wil je eens een bijzonder land zien en iets unieks meemaken ga dan begin september naar Kirgizie.

Om het jaar, begin september zijn de Wereld Nomaden Spelen. Langs de oever van het reusachtige bergmeer Issyk Kul, vier uur rijden vanaf hoofdstad Bishkek, kunnen liefhebbers genieten van de ruigste sporten van Centraal Azië. Polo met geitenkarkassen, worstelen te paard, tweegevecht om een houten stok, botwerpen of jagen met een arend. Het is de derde keer dat de tweejaarlijkse Spelen worden gehouden en die trekken steeds meer deelnemers en fans uit heel de wereld. Bijvoorbeeld voor kok-boru: het is verbijsterend om te zien dat de spelers bijna onder hun paard hangen om een onthoofde geit op te rapen, en daarna in een stofwolk van paardenhoeven, tanden en vuisten naar een waterbak moeten gaan. Er is een hippodrome met tienduizend plaatsen, een alpenweide als speelveld en een vallei vol yurts waar Kirgizen, Kazachen, Turkmenen, Oost-Chinezen, Zuid-Russen en nog veel meer etnische groepen hun tradities aan elkaar uitleggen en laten zien.

www.worldnomadgames.com

KROATIË

Dubrovnik

Een van de meest romantische steden ter wereld.
Een vestigingstad vol torens, paleizen, huizen met “rode” daken. fonteinen en een wirwar aan straatjes.

Eiland Hvar

Een van mooiste eilanden ter wereld.
Prachtig landschap met olijfbomen en wijngaarden.
Hvar-stad bezit mooie ommuurde wallen en ligt schilderachtig aan de Adriatische zee.

LETLAND

Riga

Kim?

Kim met vraag-teken is een kleine galerie die bijna iedere maand een mooie selectie aan nieuw werk laat zien, zowel van de top van de Letse kunstenaars, Ieva Kraule, Ieva Epnere, Krišs Salmanis, als van internationale kunstenaars. Veel vrienden van mij hebben hier geëxposeerd. Een galerie met een hedendaagse, internationale uitstraling. Kim is de afkorting van kas ir m¿ksla? Dat betekent ‘wat is kunst?’ in het Lets.
Sporta iela 2

Muusu

‘Het geweldige aan Riga is dat je er voor een aangename prijs kunt genieten van de opkomende gastronomie. Bijvoorbeeld in Muusu, een restaurant met oude balken en op de kaart snoekbaarsmousse en gemarineerde haring met room en gele biet. De noordse keuken is ook in Riga enorm in opkomst en overal openen nieuwe restaurants.

Skarnu iela 6

Letse Nationale Opera

Een klassieke opera met goud en rood pluche en een bloemengazon buiten. De opera is toegankelijk en niet duur. Letse opera-sterren worden op handen gedragen, het publiek heeft enorm respect voor de voorstelling. Ze zullen nooit te snel klappen, of klappen als het niet op zijn plaats is. Misschien komt dat door de sterke zangcultuur. Om de zoveel jaar zijn er hier koorfestivals waar duizenden Letten samen zingen. Zingen is hier een lifestyle.
Aspazijas bulvaris 3

Paviljons

De mode-industrie was hier altijd al aanwezig, maar niet zo ophefmakend als nu. In Paviljons wordt kleding van bekende ontwerpers verkocht. Van Letse ontwerpers, zoals Keta Gutmane, en ook van internationale labels die op de catwalk in Milaan en Parijs te zien zijn en hier voor zeer, zeer schappelijke prijzen weggaan.
Terbatas iela 55

Riga Art nouveau museum

Riga is een, nee misschien wel dé jugendstil/art-nouveaustad. Het vrij nieuwe Art Nouveau Museum was vroeger een woonhuis. Nog steeds eigenlijk, alle details zijn intact gebleven: jugendstil-tafelkleedje, jugendstilbed, jugendstilbehang, jugendstildressoir, jugendstilwandklok. Er is ook een prachtige spiraaltrap, jugendstil uiteraard.
Alberta iela 12

Markten

‘In vier oude zeppelinhallen, door de Duitsers in Letland achtergelaten na de Eerste Wereldoorlog, bevindt zich de grote, overdekte markt van Riga. Er is een fruithal met rode bergen van tomaten, kersen, aardbeien, pruimen en rode appeltjes en de vishal is helemaal fantastisch. Steur, kaviaar, karper, forel, eindeloze bakken met vis staan er uitgestald. Ook nog leuk om te noemen is de Kalnciema straatmarkt in het Kalnciemakwartier met de houten huizen. Dat is meer een verzameling van handarbeid, van rieten manden, gehaakte meubels van vlasdraad en de Letse gebreide wanten.

Negu iela 7

Kalnciema iela 35

LITOUWEN

Vilnius

Vilnius is een van de weinige steden in Europa waar je in een luchtballon overheen mag vliegen. Gemiddeld betaal je 100 euro voor een ballonvaart.

LUXEMBURG

Met Goethe door Luxemburg – Stad Johann Wolfgang von Goethe associeer je met Frankfurt, Karls bad, Italië en Weimar, maar niet met Luxemburg. Toch trok hij hier in 1792 ten strijde tegen de Fransen. Zet elke stap die hij zette met de Duitstalige Goethe – Rundgang. luxembourg-city.com

MALEISIE

Genoeg boekjes te koop en informatie op internet.
Maar waar moet je nu echt naar toe?

Hieronder een aantal aanraders waavan ik vind dat je die namelijk bijzonder zijn of (bijna) nergens anders te zien zijn.

1. Orang-oetans

Als je voor Maleisie gekozen hebt, is dat over het algemeen omdat je voor de natuur gaat. En wat is er unieker dan orang-oetans zien? In een soort van natuurlijke omgeving vind ik dat deze mensapen veel indruk maken.
Er zijn maar 4 orang-oetan opvangreservaat in de wereld. Twee bevinden zich het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre op Sabah, het noordelijke deel van Maleisisch Borneo en het Semenggoh bij Kuching.
De tweede is een geweldige plek om de orang-oetangs te kunnen zien als ze er zin in hebben. Je kan hier lekker rondwandelen en het mooiste is wanneer er een orang-oetan uit het regenwoud tevoorschijn komt en je de tijd neemt om dit schitterende dier te bekijken. Wat de hoeveelheid toeristen betreft: het is meestal nog wel overzichtelijk. Maar het kan er ook druk zijn (150 toeristen) en als je dan ook nog maar een orang oetan ziet, dan kan het wat tegenvallen. Ga daarom naar de 9am feeding. Dan is het niet zo warm en heb je meer kans om ze te zien.
Hier is het “rustiger” qua aantal mensen en minder toeristisch vergeleken met Sepilok en op een veel natuurlijker manier opgezet. Semenggoh is zeker een aanrader, maar het moet natuurlijk wel in reisschema passen.

2. Een bountyeiland

De Perhentians bestaan uit twee schitterende bountyeilanden. Heerlijk om, bijvoorbeeld aan het einde van de vakantie, ook een aantal dagen lekker te relaxen. En waar kan dat beter dan op een tropisch eiland? Heerlijk luieren, zonnen, snorkelen en duiken. Je kan er zelfs een PADI cursus volgen voor zo’n €200-250 bij een van de duikscholen. Rond het eiland heb je tientallen duikspots. De meeste resorts hebben een huisrif, je kunt dus in 10 stappen vanaf je chalet over het strand lopen, en vervolgens direct tussen het koraal snorkelen. Fantastische onderwaterwereld met koraal en een diversiteit aan vissen en ook schilpadden!
De zee is echt kristalhelder, warm, blauw met witte stranden. Ondanks het feit dat er redelijk veel toeristen zijn, is alles mooi verdeeld over de twee eilanden. De resorts worden van elkaar gescheiden door rotsen en oerwoud. Wilde dieren voldoende om te zien zoals slangen (brrr) en aapjes. Er is niet veel te doen ’s avonds. Overdag des te meer en naast snorkelen en duiken kun je kayakken, jungle trekking, andere eilanden en stranden bezoeken of gewoon relaxen.

De Perhentian eilanden bestaan dus uit twee eilanden: Kecil (“De Kleine”) en Besar (“de geweldige”). Kecil is de voor de hand liggende keuze voor backpackers terwijl Besar meer accommodaties heeft met een hogere kwaliteit en de sfeer is wat meer ontspannen. Beide eilanden bieden die reusachtige zandstranden met turquoise wateren en kleurrijke koraalriffen. De vegetatie op beide eilanden is hoog en de jungle is compact. Hier zijn geen echte wegen maar er wandelpaden. Er zijn watertaxi’s tussen de twee eilanden en tussen verschillende stranden.

Perhentian eilanden zijn gemakkelijk bereikbaar per boot vanaf Kuala Besut. De eenvoudigste manier om naar Kuala Besut is met de nachtbus van Kuala Lumpur. Je kan ook vliegen, neem dan de trein of bus naar ofwel Kuala Terengganu of Kota Bharu. Vanaf daar kun je een taxi nemen of een minibus naar Kuala Besut. De boottocht naar de Perhentian eilanden duurt ongeveer 40 minuten, afhankelijk van de grootte van de boot. Houdt er rekening mee dat de eilanden gesloten zijn tussen eind oktober tot begin maart vanwege de moesons. De eilanden zijn wel iets duurder in vergelijking met de rest van Maleisië en het eten is over het algemeen matig, maar voor de rest zeker een bezoek waard. Het is er net zo mooi als op de foto’s.

3. Jungle/natuur/oerwoud/regenoud

Zoals ik al aangaf, speelt de natuur over het algemeen een grote rol als je Maleisie bezoekt. Hieronder staan een aantal opties voor bijvoorbeeld een boottocht en/of jungletrek.
Zo kan je het bekendste nationale park van Maleisië, Taman Negara Naional Park bezoeken, waar je diverse wandelingen kunt maken. Een groot gedeelte van deze paden gaan over houten vlonders, maar je kunt hier ook van afwijken. Houdt er rekening mee dat zodra je van de vlonders afwijkt je met heel wat bloedzuigers te maken kunt krijgen.
De canopy walk is prachtig en goed te doen zonder gids. Er worden ook meerdaagse hikes georganiseerd tot diep in de jungle. Dit park is erg mooi en heeft als voordeel dat je op het Maleische schiereiland blijft. In bijvoorbeeld de jungle in Borneo is echter veel meer wildlife te zien is.
Langs de rivier zijn een aantal leuke bootrestaurantjes die het bezoeken zeker waar zijn. Als excursie kun je bijvoorbeeld de Rapid Shooting boot tocht doen, die naar een dorp met de oorspronkelijke bewoners van het gebied voert.
Je kan dit allemaal ter plekke te boeken en hoeft dit niet in Nederland te regelen.

Ga je naar Bornea, dan kan ik je (een deel) van het boek “naar het hart van Borneo”, van de Brit Redmond O’Hanlon, dat ik gelezen heb, aanraden. Hij maakt een spannende reis door de ondoordringbare jungle van Sarawak, Maleisisch Borneo. Wie door Borneo trekt met O’Hanlons boek in zijn rugzag ziet zijn prachtige beschrijvingen van ijsvogels, hagedissen en kleurrijke insecten tot leven komen. Al is er een verschil: sinds het uitkomen van het boek in 1984 is er schrikbarend veel bos gekapt. Er is een grote kans dat het hart van Borneo binnenkort niet meer klopt.  www.sarawaktourism.com
Bereidt je dan goed voor.

Hieronder staan overzichtelijk de overige bezienswaardigheden van de Westkust, Oostkust, Sabah en Sarawak.

Westkust:

 • Kuala Lumpur: fascinerende stad waar je gerust een paar dagen kunt doorbrengen. Enige highlights:  Chinatown, Merdaka Square, Masjid Negara (één van de grootste moskeeën van Zuidoost-Azië), Little India en uiteraard hét symbool van de stad: de Petronas Towers.
  De View Rooftop Bar op de 30ste verdieping van de G-tower. Op dit chique dakterras heb je een magnifiek zicht op de Petronas Towers, Ampang Hills en Titiwangsa mountain Range. Deze rooftop bar bestaat uit een “alfresco” bar waar je unieke cocktails kan drinken zoals een Teh Tarik en een Gula Melaka. Binnen bevinden zich ook nog een Whiskey Lounge en een Champagne bar. Je komt er enkel binnen als je de gezegende leeftijd van 21 jaar bereikt hebt. De dress code is casual smart. Dit wil zeggen geen slippers, geen sportschoenen, geen korte broek en geen mouwloze T-shirts voor mannen. De leeftijdsgrens en de dress code gelden trouwens bijna in alle rooftop bars, dus je checkt best even de “house rules” voor je ernaartoe gaat.
 • Of de bar op het dak van het Traders Hotel. Die is luxe, zelfs met een zwembad, maar heeft met dat kleurige licht en de hoekjes waar je kunt zitten, tegelijk iets knus. En met magnifiek uitzicht, dat spreekt vanzelf.
 • Skybar, Traders Hotel Kuala Lumpur, Persiaran KLCC
 • En vergeet de streetfoodplekken niet! Mijn favoriet.
 • Hier zijn alle bevolkingsgroepen vertegenwoordigd. Bij de ene kraam bestel je fried noodles, de andere Szechuansoep en weer een andere naan. En dan eten bij elkaar, aan een van de vele tafels die in het midden staan.
 • Japan Alor en Suzi’s corner op Japan Ampang.

Bonsais

De Lake Gardens, even buiten het centrum, is een prachtig park. Met bonsaibomen, orchideeën, een pagode, een botanische tuin, een vlindertuin en genoeg groen om een heel weekend in te picknicken. Aan de rand van het park ligt Carcosa, een voornaam huis met een geschiedenis. Het herinnert aan de tijd dat Maleisië een Engelse kolonie was.

Lake Gardens/Tun Abdul Razak Heritage Park, Carcosa Seri Negara, Perstaran Tuanku Ja’afar

 • Melaka: in dit historisch stadje dat UNESCO werelderfgoed is, hangt een  aangename sfeer en is het kloppende hart van de stad. In de buurt van Chinatown vind je enkele belangrijke gebouwen uit het koloniale verleden, waaronder het ‘Stadthuys’.
 • Cameron Highlands: zijn een verkoelend vluchtoord. Veel inwoners van Kuala Lumpur ontsnappen graag even aan de verzengende hitte van de hoofdstad en komen hier wat afkoelen. De highlands liggen op een hoogte van 1300 tot 1829 meter. Het is een bijzonder rustgevende omgeving vol theeplantages, aardbeienkwekerijen en honingboerderijen. Er zijn meerdere koloniale huizen die als hotel dienen!
 • Penang: heeft een prachtige natuur. Je kan er prima met een brommer het eiland verkennen. Penang is wat meer ontwikkeld, met naast luxe hotels en resorts ook diverse moderne shopping malls. In de grote, hectische stad Georgetown heb je een mooi historisch centrum met diverse mooie bezienswaardigheden (UNESCO World Heritage Site). Toeristen verblijven meestal in het stranddorp Batu Ferringhi. Hier vind je tientallen resorts op een lange rij. In de avond is het er super gezellig, omdat in het kleine dorpje een paar grote en vooral gezellige foodcourts te vinden zijn. De avondmarkt is altijd gezellig in het dorp; hier koop je voor een paar euro (nep)kleding.
  Wil je luieren op het strand dan kun je op Batu Ferringhi terecht.
 • Langkawi: een paradijselijk eiland waar je nooit meer weg wilt. Hagelwitte stranden, turquase water, een prachtig binnenland met rustige wegen. Het eiland is vrij toeristisch, maar heeft ook veel plekken waar je nauwelijks anderen tegenkomt.
  OostkustDe Oostkust van Maleisië is vooral bekend omwille van de vele paradijselijk eilandjes. Tussen november en maart heerst de moesson langs de Oostkust en is geen goede periode om daar naar toe te gaan.
  • Tioman: dit is vooral een duikbestemming. Maar je kunt hier ook trektochten maken in de jungle.
  • Kapas: hier kom je om te ontsnappen aan alles, inclusief aan de andere toeristen. Want hier kan het zalig rustig zijn, met bitter weinig volk op de hagelwitte stranden.
  • Redang: is het grootste eiland van 9 eilanden die samen een beschermd mariene park vormen. Het is één van de beste duikplekken ter wereld.
  • Perhentian: zie hierboven.
  • Taman Negara National Park: zie hierboven.

   Sabah
   Sabah is het noordelijke deel van Maleisisch Borneo.
   •  Kota Kinabalu: de levendige hoofdstad van Sabah. Het is een prima startpunt voor je avontuur in Borneo. En de zonsondergangen in Kota Kinabalu kunnen ronduit spectaculair zijn.
   • Tunku Abdul Rahman National Park: 5 eilandjes voor de kust van KK die samen een nationaal park vormen. Hier vind je enkele van de beste stranden van Borneo.
   • Kinabalu National Park: dit nationale park is UNESCO werelderfgoed en wordt gedomineerd door Mount Kinabalu, de reus van Borneo. Deze berg is met z’n 4095 meter de hoogste berg tussen de Himalaya en Nieuw Guinea. Mits een goede conditie en grondige voorbereiding kun je deze berg beklimmen. Daar doe je normaal gezien 2 dagen over.
   • Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre: er zijn maar 4 orang-oetan sanctuariums in de wereld, en dit is er eentje van.
   • Sungai Kinabatangan: een boottocht op deze rivier is een prima manier om heel wat wilde dieren te spotten. Je maakt kans om onder meer neusapen, orang-oetans, pythons, krokodillen en verschillende exotische vogelsoorten te zien.
   • Sipadan: de wateren rond dit eiland voor de oostkust van Sabah zijn één van de beste duikplekken ter wereld. Duikexcursies hierheen vertrekken vanuit Semporna.

    Sarawak
    Sarawak is het zuidelijke deel van Maleisisch Borneo.
    • Batang Rejang: wordt soms ook de Amazone van Borneo genoemd. Een boottocht op deze rivier is een must als je naar Borneo reist.
    • Kuching: dit is de hoofdstad van Sarawak. En voor velen is dit een echte verrassing. Want je verwacht op Borneo niet meteen een stijlvolle, hippe en progressieve stad.
    • Niah National Park: hier kom je om de Niah Caves te bezoeken. Dat zijn imposante grotten die tot de absolute highlights van Sarawak behoren. Je komt er het best vanuit het nabijgelegen Batu Niah.
    • Gunung Mulu National Park: de meest indrukwekkende bestemming van Borneo. Het park is UNESCO werelderfgoed en is belangrijk omwille van de enorme biodiversiteit, maar ook omwille van de talrijke grotten, waaronder Deer Cave. In het park zijn er maar liefst 300 km grotten. En in die grotten wonen miljoenen vleermuizen. En dat is dan weer goed voor het ecosysteem én het spektakel. Want ‘s avonds komen die miljoenen vleermuizen samen die grotten uit, wat voor een bijzonder indrukwekkend schouwspel zorgt.

OOSTENRIJK

Wenen

Huisjesmarkt ‘De Naschmarkt, die al meer dan honderd jaar bestaat, heeft ook die Weense mix van oost en west. Het is een halfoverdekte markt van juge stilhuisjes met luifels waaronder van alles wordt verkocht: groente en fruit van boeren uit de buurt, rommel en antiek. Er zijn ook Chinese winkeltjes met thee, rijst en exoti sche vruchten.

Adres: Naschmarkt

Schnitzel, knödel, gröstl ‘

Helemaal Weens is eetlokaal Steman. Donkere, houten panelen, houten stoelen, witte tafellakens en echte Weense kost op het menu: Wienerschnitzel, Leberknödel, Blunzen- gröstl. Maar ook voor een vegetariër is het goed te doen. Het heeft iets ouderwets en er is zelfs een rookkamer. Dat mag nog in Oostenrijk

Adres: Gastuirtachaft Steman,

Otto-Bauer-Gasse 7

Klimt en Beethoven

De Weense schilder Gustav Klimt is overal. Het museum rond zijn werk en dat van de Secession-kunstgroepering waar hij bij hoorde, is pas gerenoveerd. Het is een klein, bijzonder museum. In de kelder hangt een van de mooiste kunstwerken van Klimt: het Beethovenfries. Een beeldverhaal dat het laatste deel van Beethovens Negende symfonie verbeeldt. Eenvoudig, menselijk, aangrijpend.

Friedrichstraße 12

Koffiegolven ‘Er zijn drie golven geweest in de Weense koffiehuisgeschiedenis. De eerste golf: de legendarische koffiehuizen met kroonluchters en fluweel, de tweede golf: de koffiehuizen zoals het snoep-roze Aida uit de jaren zeventig en tachtig en nu zitten we in de derde golf, die van de hipstercafés met huisgebrande koffie en vega-snacks.

Probeer eens de wienermelange.

MONTENEGRO

Budva is de bekendste en sfeervolste badplaats. Het is een ommuurde stad en een behoorlijk hippe scene eromheen.

Een andere optie is Kotor. Persoonlijk een absolute aanrader. Maak een wandeling over de muur van de stad. Ik vond het een mooie ervaring om in het binnenstadje zelf te overnachten. Een mooi bewaard gebleven plaatsje met van die kronkelstraatjes.

POLEN

Gdansk

Gdansk– aanrader door smaakvol en gezellige stadskern
– zeer veel vooroordelen omdat het in Oost-Europa ligt
– aan te raden bij mooi weer omdat het iets frisser is dan Nederland
– advies reisperiode eind juni-begin sept.
– kijk bij vlieg/reistips voor vluchten en accomodatie

Gdansk voelt als een filmdecor. Het is de plek waar zowel de Tweede Wereldoorlog, als de val van het IJzeren Gordijn begon. Een stad die compleet platgebombardeerd is en vervolgens helemaal opnieuw opgebouwd. Slenterend over de middeleeuwse keien van de Stare Miasto wordt de geschiedenis van deze Poolse parel tastbaar. Het historische centrum van Gdansk, ofwel Stare Miasto is niet groot. Je wandelt er in een uurtje doorheen. Een romantische stad met volop thee- en koffiehuizen waar je kunt opwarmen als het ’s winters koud is. De mooiste gevels vind je in de Mariastraat en aan de Dlugi Targ, ofwel de Lange Markt. Een groot rechthoekig plein dat uitkomt op de kade van de rivier de Motlawa.

Vanaf de bakstenen Mariakerk heb je een weids uitzicht over de oude sta.

Huur ee fiets bij Rent a Bike aan de Kolodziejska 9 en maak de korte fietstocht naar de beroemde scheepswerf, waar in 1970 de vakbondsopstand plaatsvond die de val van het IJzeren Gordijn in gang zette. De onafhankelijkheidsbeweging Solidarnosc van Lech Walesa vindt hier haar oorsprong. In het prachtige moderne museum geeft de interactieve expositie “Roads to Freedom” een helder beeld van de opkomst en ondergang van het communisme in Polen. www.ecsgda.pl

Sopot is een historische badplaats net buiten Gdansk. De houten chalets en prestigieuze strandvilla’s ademen de mondaine sfeer uit van Sopot voor het communistische tijdperk. Een wandeling over de ruim 500 meter lange houten pier is nog altijd een favoriet weekenduitje. Om de grandeur van weleer te voelen, loop ik even binnen bij het Grand Hotel waar Greta Garbo en Marlene Dietrich ooit aan een cocktail nipten, Gdansk-Sopot is een mooie fietstocht van anderhalf uur. Met koud weer kun je ook de trein nemen die in vijftien minuten van het station in Gdansk naar Sopot rijdt.

Tijd over? Ga op een koude, regenachtige E zondagmiddag een potje schaken of een film kijken in de knusse Oostblokhuiskamer van café annex filmhuis Starym Kadrze. www.wstarymkadrze.pl

Extra dag? Voor wie de smaak van het Poolse bier te pakken heeft, is er de Tricity Craft Beer Tour die langs negen brouwerijen in Gdansk en de naburige steden Sopot en Gdynia voert.

Niemand de stad uit zonder: Amber natuurlijk! Amber is versteend hars dat miljoenen jaren geleden uit dennenbomen is E gelekt en ook wel barnsteen wordt genoemd. De meeste handelaren vind je in de souterrains in de Mariastraat.

Slapen: Hotel Podewils Het historische Hotel Podewils ligt aan de haven. Het 18e-eeuwse Barokhuis heeft stijlvolle kamers met kroonluchters en zachte tapijten, en een restaurant met Rococo-interieur. www.hotel podewils.com

Wroclaw

Sinds de val van het communisme zijn veel monument gerestaureerd.
Het centrum is in zijn oude historie hersteld.
Zeer de moeite waard en vooral vanwege de sfeer leuk voor een weekendje.

PORTUGAL

Porto

Durf te verdwalen! Zwervend door de stegen van Porto kom je bijzondere winkels tegen. Zoals de borstel- en bezemwerkplaats Escovaria Belomonte (R. de Belomonte 34). Of de piepkleine brocantewinkel in de Travessa de Cedofeita. We moeten moeite doen om de eigenaren te ontwaren tussen de hoog opgestapelde tijdschriften, foto’s en oude postkaarten. Een stukje verderop zit conceptstore Coracao Alecrim, de plek voor handgemaakt aardewerk en traditioneel Portugees tafellinnen. Liefhebbers van designer-vintage lopen door naar de Rua do Rosario 193 waar PATCH Lifestyle Concept Store zit. De ultieme plek voor souvenirs is La Vida Portugesa (Rua da Galeria de Paris 20).

Port proeven aan de overkant Wandel na de lunch terug richting Gaia (ongeveer 40 minuten lopen) voor een portproeverij bij een van porthuizen. Hoe toeristisch dit ook lijkt, een bezoek aan Porto is niet compleet zonder! Zowel de kelders van Ferreira en Graham’s zijn een goede keuze.

ALGARVE

Indiaas in Albufeira

Albufeira is de bekendste stad van het gebied. Toeristisch, maar toch heerlijk om de levendigheid op te zoeken en aan zee koffie te drinken. Dat kan overal. Er is ook een Indiaas restaurant in Albufeira. De vegetarische curry’s van The Indian Sizzler zijn heerlijk.’

The Indian Sizzler, Loja 14, Bellavista Commercial, Albufeira

Ontbijt aan zee

‘Het beste lunchcafé dat ik in de regio ken is de Earth Shop. Een goed adres voor een gezonde en heerlijke lunch of ontbijt. Gazpacho, salades, sappen, vegetarische lasagne en vanaf het terras direct uitzicht op de blauwe zee. De Earth Shop is ook een delicatessen- en cadeauwinkel.’

Earth Shop & Cafe, Rua das Flores 1, Carvoeiro

Moors stadje

‘Silves is op zich al een prachtig middeleeuws Moors stadje. Het heeft ook nog eens café DaRosa binnen de poorten. Het is een beeldschoon café met een Portugees tegelplateau aan de wand en een terras om neer te strijken voor een bica en een pastel de nata. Silves is nog leuker als in augustus de middeleeuwse feira wordt gehouden. Dan zijn er riddertoernooien, hangen overal lichtjes en zitten de toeristen en de Portugezen samen op hooibalen te eten.’

Café DaRosa, Largo do Município 7, Silves

Dolfijnen kijken

met de boot van Wildwatch de oceaan op, walvissen en dolfijnen kijken, soms orka’s. Zo bijzonder. Er gaat altijd een marien bioloog mee die veel weet, Wildwatch doet ook wetenschappelijk onderzoek naar de dolfijnen. De boot vertrekt vanuit Ferragudo, een nog behoorlijk authentiek vissersdorp met witte huisjes.’

Wildwatch Algarve, Rua Infante Santo 73, Ferragudo

Rotsformaties

wintertip: de rotsformaties van Ponta da Piedade. Beroemd, heel mooi en niet druk in de winter. De grillige, gele rotsen die verrijzen uit de aquamarijnblauwe oceaan zijn adembenemend, vooral als de zon erop schijnt. Via een ellenlange trap in de rotsen kun je daar naar zee afdalen.’

Ponta da Piedade, Lagos

De wadden van de Algarve

‘Vogels spotten, schelpen zoeken of wat aan het strand zitten. Ria Formosa is een beschermd waddengebied van allemaal eilandjes en schiereilandjes. We hebben er eens een grote populatie flamingo’s van heel dichtbij gezien en ik weet dat er honderden zeepaardjes in de lagunes wonen. Op het onbewoonde Ilha Deserta zijn alleen een restaurant en witte stranden.’

Ria Formosa (bij de haven in Faro zijn tickets te koop voor boottochten door het gebied).

Bloemenroute

‘Om de Algarve aan den lijve te ondervinden, de dorpjes, de geuren, de vogels, het groen, kortom de overweldigende natuur, zou ik een stuk van de Via Algarviana wandelen. De Via is een onderdeel van de Grande Rota-wandelroute, die loopt van Alcoutim bij de Spaanse grens naar de steile kliffen van Cabo de São Vicente, aan de westkust van Portugal. De etappes langs Salir, Alte en langs de rivier Arade bij São Bartolomeu de Messines kan ik echt aanraden. Mijn advies: loop in de lente (veel bloemen!) of in de herfst, dan is het niet te warm.

RUSLAND

Moskou

Aanrader voor dakterras.

02 Lounge, The Ritz-Carlton Hotel

De ligging op het Rode Plein van Moskou is al uniek, met uitzicht op het Kremlin en talloze historische Russische gebouwen. Maar de futuristische O2 Lounge biedt je nog zo veel meer. Ruim achthonderd kwaliteitswijnen, champagne, wodka en een exquise menu met oesters, sushi en echte beluga kaviaar. Met als heerlijk toetje de beste dj’s die je er tot in de vroege ochtenduren laten dansen met de prachtige versterkte Moskouse stadskern als uitzicht.

De rode fabriek.
Een wirwar aan galerieën, bars, expositieruimtes en nachtclubs.
Het ligt in hartje Moskou, op het moeraseiland tegenover het Kremlin.
Je hebt hier ook een spectaculair uitzicht over de Moskourivier.

Metrotrip rond de stad

Meteen al mijn beste geheimtip: Moskou heeft een nieuwe bovengrondse metro met comfortabele treinen. De bovengrondse MCC rijdt langs de wijken die tegen het centrum zijn aangeplakt en die het oude, rauwe Moskou laten zien, met verlaten fabrieksterreinen, grote winkelcentra, woonblokken, een souvenirmarkt en een nepkremlin. Anderhalf uur in de bovengrondse is een fascinerende documentaire van de stad en het kost je maar 50 cent. Opstappen kan overal in de ondergrondse metrostations, want daar zijn ook de perrons voor de MCC.’

Revier

een kilometers lang autovrij fiets- en wandelpad langs loopt dat uiteindelijk uitkomt bij Gorki Park

Restaurant Valenok

‘Dit is een restaurant van de grote restaurantbaas van Moskou, Arkadi Novikov. Hij droomde ooit van een baan als kok bij McDonald’s, maar werd daar afgewezen en is toen zelf een restaurantketen begonnen. Valenok is een restaurant voor de nieuwe succesvolle Moskovieten, maar toch betaalbaar en met echt Russisch eten; vis uit Moermansk, konijn uit Voronezj. Vergeet niet de rijk gevulde vitrine met taarten.

SERVIE

Belgrado

In een leuk opgeknapt deel van Belgrado bevinden zich meerdere restaurantjes naast elkaar. Het was voorheen de vergeten en verwaarloosde “Beton Hall”, wat nu een cult-status heeft gekregen voor Belgrado’s gastronomie, aan de kade van de Sava rivier.

Kalemegdanska terras.
Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de twee rivieren de Donau en de Sava, over de nieuwe stad én je ziet een deel van de oude stad. Het is de plaats waar de stad is ontstaan.

Leuke site om te bezoeken is:
meer info over Belgrado

SINGAPORE

De groenste stad die er bestaat. Overal zijn er parken en tuinen, en zijn er apen, leguanen, schildpadjes en vogels. Daarnaast is de stad schoon, veilig en efficiënt.

Spago

Marina Bay Sands is de architectonische trots van Singapore en de beste plek om van het rijke levensgevoel te proeven. Het hotel bestaat uit drie superhoge torens met een schip erop. Ja precies zoals ik het zeg een schip boven op de torens. Je kan er de lift naar de 57ste verdieping nemen, voor een gin & tonic in de rooftopbar Spago, met prachtig uitzicht over de skyline. Soms zijn de lichtjes van Batam en Sumatra in de verte te zien.

10 Bayfront Avenue

Lau Pa Sat

Singapore heeft veel van die (half)overdekte foodhallen waar voor waar weinig geld heerlijk eten te koop is. Hier eten is goedkoper dan zelf koken. Een van de bekendste is Lau Pa Sat in het zakendistrict. Een foodhal met gietijzeren pilaren die nu een nationaal monument is en best een beetje toeristisch. In Lau Pa Sat zit ‘satestraat’, een hele rij stalletjes waar je je voor bijna niets klem kunt eten aan goede saté.

Raffles hotel

Eens per maand is er historische rondleiding in het Raffles hotel (circa 12 euro). www.raffles.com

Restaurants – geurige mix

In het ambachtelijke Druggists worden 23 tapbieren geserveerd bij pittige wereldgerechten – en dat alles in een tachtig jaar oud winkelpand. De beter keuken? Nonya, een geurige mix

van Chinese en Maleise smaken die in Singapore,

Maleisië en Indonesië ontstond.

Het House of Peranakan Petit serveert klassieke gerechten,

zoals rendang of kousenband met sambal.

In de Open Farm Community kun je na het eten de

moestuin bezoeken waar de groenten en kruiden voor de gerechten van- daan komen.

Overnachten – groene luxe

Niet ver van de straten met luxueuze winkels

ontwaar je aan Orchard Road het boetiekhotel Lloyd’s Inn, dat door zijn strakke design het groen van het dakterras, de tuin en het pierenbadje benadrukt.

Parkroyal on Pickering presenteert zich als een ‘hotel in een tuin’, met etages gevuld met planten en watervallen.

Voor een ecouitstapje buiten de stad neem je de veerboot

naar het resort Cempedak in de Riau-archipel (Indonesie), waar je

lounget in duurzame bamboevilla’s die opgaan in de omringende natuur.

Doen PAK DE FIETS

De Gardens by the Bay zijn vooral bekend om de Supertree Grove, een groep van kunstmatige bomen’ van vijftig meter hoog die de functies van echte bomen nabootsen. Het bijna tien kilometer lange wandelpad Southern Ridges loopt door vier parken en biedt meerdere verhoogde uitzichten over de mix van jungle en stadslandschappen. Neem de pont naar Pulau Ubin en huur een fiets om een van Singapore’s laatste kampongs of dorpen te verkennen, met een weelde aan flora en fauna.

Winkelen DECOR&DESSERT

Galeriewinkel Supermama is beroemd om zijn blauw-witte porseleinen borden die zijn beschilderd met bekende gezichten op Singapore.

The Farm Store lokt bezoekers met een aanbod van kussens, oorringen en onderzetters met Singaporese decoraties.

In de Ji Xiang Confectionery is de keuze aan ang ku kueh zeer populair. Kom vroeg voor dit klassieke Chinese toetje van plakrijstdeeg met een zoete of hartige vulling van noot, yam of kokos.

Cultuur.

Vergeet zeker niet, al is het kort, de oudste hindoetempel de Sri Mariamman, te bezoeken.

SLOVENIE

Prachtig land dat nog steeds redelijk onbekend is. Het heeft veel weg van Oostenrijk, maar qua beleving vind ik, zijn er meer mogelijkheden. Ook zijn de prijzen toch al gauw de helft lager. Maar je kan er ook goed mountain biken (rond de 40-50 euro) of ga paragliden (rond de 100 euro) met een instructeur en raften. Mijn idee is dat de temperatuur niet erg hoog wordt, als in de meer zuidelijk gelegen landen en per auto goed bereikbaar.
www.adventures-nature.com Paragliden
www.helia.si Moountainbiken
www.aktivniplanet.si Raften, Kayakken, Ziplinen, Canyoning

Meer van Bled.Meer van Bled
Schitterend meer en als je geluk hebt, ligt een klein deel in de mist, wat het nog bijzonderder maakt.
Huur voor een paar uur een roeibootje en roei naar het eilandje dat in het meer ligt.
www.gardenvillagebled.com Overweeg Garden Village, wat boomhut Bledeen populair ecoresort is en overnacht in een luxe boomhut of pier tent.
www.camping-bled.com Verderop biedt Camping Bled houten huisjes met Jacuzzi’s.
http://sobec.si/eng/ Vijfsterrencamping Sobec is populair onder de Nederlanders. Leuke grote  luchtkussens in het meertje!

Grand hotel Toplicehttp://www.sava-hotels-resorts.com/en/home Grand hotel Toplice biedt jarenzestig chic met duikplank en houten roeibootjes.

Kijk ook voor wat andere mogelijkheden bij:
www.prilovrcu.si/en/ In de Socfavallel biedt vakantieboefderij Pri Lovrcu in Cadrg de ultieme out of office-ervaring.
www.nebesa.si Smaakvolle designhuisjes met waanzinnig ultzicht.
www.sanjeobsoci.com In Bovec biedt Hotel Sanje ob Soci moderne kamers.
www.dobra-vila-bovec.si Nog beter: hotel Dobra Vila.
www.camp-korita.com Camping Korita experimenteert met glamping.
www.skipasstravel.si Smaakvolle hotels rond Kranjska Gora: Hotel SkiPass.
www.prgavedarjo.si Pri Gavedarjo.
www.hisaneza.si Hisa Neza.

Meer van Bohinj
Minder bekend maar zeker ook (of ipv Meer van Bled) de moeite waard, waar rond het meer de hotels versleten zijn.
www.bohinj-eco-hotel.si Modern hotel, naast een zwemparadijs.
www.ekokmetija-gorjup.si Vakantieboerderij in de heuvels.

SPANJE

Vlieg naar Reus of Girona met Ryan Air.
Huur daar een auto bij via de site van Ryan Air.
Probeer te combineren met andere bestemmingen binnen Spanje.

Voordelen:
– je hoeft niet terug te rijden
– heen of terug kan qua tarief gunstiger zijn
– heen of terug kan wat dag en/of tijdstip betreft gunstiger zijn

Barcelona

Voor het boeken van een accomodatie in Barcelona, is het leukste in de buurt van Plaza de Catalunya en tussen Plaza de Catalunya en de straat Avinguda Diagonal (rond de straat Passeig de Gracia)

Je zit dan vlakbij de gezellige oude buurt Barri Gotic. Later op de avond is deze wijk uitgestorven en niet een aanrader om daar je hotel te boeken. Dan ben je beter af in de hippe wijk Eixample.

Uitzichtpunt: Aan het Plaza de Catalunya bevindt zich het warenhuis

“El Corte Ingles”. Vanaf de bovenste verdieping heb je een fantastisch uitzicht over een deel van de stad. Je kan er eventueel redelijk eten.

Tip: NH hotel Calderon (vanwege ligging en prijs/kwaliteitverhouding)

Voor een restauranttip met een 16-gangen menu, zie de pagina “restaurant- en bartips”.

Verdere aanraders:

– Camp Nou voor de voeetballiefhebbers en maak een wedstrijd mee
– het huis “Casa Batllo” ontworpen door Gaudi en van de buitenkant al mooi om te zien. Omdat het aan de Passeig de Garcia is de kans groot dat je er sowieso in de buurt komt.
– Passeig de Garcia met de niet te betalen winkels maar wel leuk om een keer gezien te hebben.
– Sagrada Familia met een van de meest beroemde kerken ter wereld. In de regel zijn de wachttijden (erg) lang. Maar er omheen lopen is al de moeite waard. Als je online een ticket koopt, dan kun je zelf het tijdstip kiezen. Dat voorkomt lange wachttijden aan de kassa.
– Parc Guell, ligt wat verder buiten de stad. Het drukst bezochte park van Barcelona, met wederom Gaudi kunstwerken. Parken in Zuid Europa zijn sowieso sneller een soort van attractie op zich omdat vaak mooi, gezellig en levendig zijn.
– Rambla met de levende standbeelden en de kraampjes

1881 PER SAGARDI
‘Zou dit het fijnste terras van Barcelona zijn? Bovenop het Palau del Mar, een historisch pakhuis in de gotische wijk, zit het terras van 1881. Het kijkt uit op de zeilboten en schepen in de oude haven. Om ’s ochtends een café con leche te drinken bij opgaande zon, om ’s avonds een cocktail te drinken bij ondergaande zon. In het pakhuis is bovendien het Museu d’Història de Catalunya gevestigd, met een prachtige tentoonstellingen over de geschiedenis van de streek, van de prehistorie tot nu.’

Plaça de Pau Vila, 3

Tickets.

Catalonië is het mekka van de moleculaire gastronomie, mede dankzij chef Ferran Adrià. Diens vermaarde El Bulli ging in 2011 dicht, maar hij en broer Albert zijn inmiddels terug met Tickets, een tapasbar met negentig stoelen bij de Plaça d’Espanya. Het is bijna onmogelijk om tickets voor Tickets te krijgen. Probeer het toch, vooral als je van goed eten houdt of voor de beleving 2 maanden (of 60 dagen?) van te voren. Om 1 minuut na 12 uur ’s nachts reserveren zou kunnen helpen. Ten tweede heb je een Credit card nodig. Ten derde ga zo snel mogelijk door reserveringsproces. Het beste is om geen allergieën door te geven, want anders is iemand anders die ook aan het boeken is, je te snel af. Ten vierde refresh het booking systeem net voordat het 12 uur is. Ten vijfde is het met je PC/laptop sneller te boeken dan met je mobiel omdat je dan sneller kan typen.

Er bestaat ook een mogelijkheid om hier te eten rond 6 uur ’s avonds, wat hier geldt als lunch.

Probeer hier te reserveren:

www.elbarri.com

Kijk ook op deze site waar Tickets weer tot beste restaurants van de wereld hoort

www.theworlds50best.com

Peratallada

Peratallada– Vlakbij Pals ten noordwesten van Barcelona
– klein typisch Spaans plaatsje
– vooral met mooi weer zeer leuk buiten zitten bij de restaurantje.

Girona

– Stad van vele culturen. Mooie wandelomgeving en relaxte sfeer.
– Deze stad heeft echter niet de echte Spaanse sfeer.

Valencia

– Deze stad lijkt op Barcelona maar is veel kleiner.

– Er is een groot strand, een mooi stadspark met fietsroutes en heeft een compacte oude stad waar je heerlijk op terrasjes kan zitten en de kleine winkeltjes binnenloopt.

Madrid

Aanrader voor 2 dakterrassen

Círculo de Bellas Artes Rooftop

Gelegen in het hart van de stad, en op slechts een paar minuten lopen van Gran Via, de Círculo de Bellas Artes dak biedt waarschijnlijk de meest iconische uitzichten in Madrid; kijk naar Gran Vía, de beroemde Metropolis van Madrid teken en de prachtige Beaux Arts en Art Deco daken! Ideaal om een romantische zonsondergang te vangen onder het genot van een verfrissend drankje en misschien wel wat lokale tapas te pakken! Een entree van 3 euro is verplicht, maar vertrouw me, het is zeker de moeite waard! Je zult het begrijpen als je er bovenop zit!

Ps Edificio Metrópolis, één van de bekendste gebouwen van Madrid en door velen omschreven als één van de mooiste van de stad.


The Roof, ME Hotel

Dit dakterras is een van de meest glamoureuze in Madrid. Het hotel ziet eruit als een paleis en is ’s avonds prachtig verlicht in een paarse glans. Het ligt aan het levendige Santa Ana plein, met tal van terrasjes en een bruisende sfeer tijdens warme dagen en nachten!

Het hotelterras is behoorlijk ‘chique‘ en dat merk je aan de prijs (20€ om naar boven te gaan, 1 cocktail inbegrepen). Er is ook een VIP-bar. De sfeer is trendy, met dj’s, palmbomen en kaarslicht tegen de discotheekachtige paarse verlichting. Je nipt er aan cocktails van de coole bar onder een spetterend uitzicht. Van dat uizicht kun je trouwens ook genieten tijdens een maaltijd.

Adres: Plaza Santa Ana. Metro: Sol. Je gaat binnen via de receptie van het hotel. Vooraf even informeren of het terras open is op +34 – 91 701 60 00.

Baja bikes

Echt een aanrader! Louis de Nederland/Spaanse gids was een zeer enthousiaste verteller en nam uitgebreid de tijd! Vooral erg leuk om een stedentrip Madrid mee te beginnen. Steeds een kort stukje fietsen van highlight naar highlight, je leert de stad een beetje kennen en de gids komt met tips voor de rest van de dagen! Erg goede gids. Hoogtepunt van onze tijd in Madrid! Het leuke is dat hij uitstekend Nederlands praat en als Spanjaard de ins een outs van Spanje/Spanjaarden kent.

 

Hieronder een foto van een plattegrond waarop meer tips staan zoals de hipster buurt lokale markt en winkelen.

 

SURINAME

kabalebo Nature Resort

Voor pakketjes met binnenlandse vlucht en enkele nachten all-in. Beetje prijzig maar de faciliteiten zijn goed en de kans er dieren te zien is groter dan elders.

surinamekayakadventures.com
Meerdaagse kayaktochten met boskampen in de jungle.

Moen Bootsman

Hij organiseert tochten om zeeschildpadden en dolfijnen te zien. Ook voor hangmatovernachtingen op het strand.

greenfundsuriname.org
In dit nieuwe opvangcentrum kan je luiaards bekijken.

THAILAND

Bangkok

Aanrader voor dakterras.
Sky Bar, The Dome at Lebua

Een van de hoogst gelegen openluchtrestaurants ter wereld. Op de 63ste verdieping van het gebouw The Dome at Lebua. Live jazzmuziek en een kaart waarop tartaar van Kobe wagyu, oesters en vier soorten kaviaar prijken. Voeg daarbij een veelkleurige bar die over Bangkok lijkt te zweven en vergezichten over de Thaise hoofdstad en de Chao Phraya-rivier. En je begrijpt waarom de meeste bezoekers almaar foto’s blijven maken.

Train Night Market Ratchada

Het is een heerlijke avondmarkt om een beetje rond te lopen met een fruitshake of een biertje. De sfeer is relaxed en levendig tegelijk. Er wordt van alles verkocht, kleren, schoenen, antiek, maar ook snacks en er is altijd livemuziek. Als ik geen zin meer heb om rond te struinen, ga ik graag wat drinken of eten in een van de kleine restaurants of bars rond de markt.’

Vlak bij metrostation Thailand Cultural Centre.

Fietstours

De Nederlander Co van Kessel begon dertig jaar geleden met fietstours in Bangkok. Geen gek idee, want Bangkok was en is de ergste verkeersnachtmerrie ter wereld. Het kan wel drie uur duren om van de ene naar de andere afspraak te komen met de auto. Op de fiets kun je door straatjes en stegen en langs de klongs, de kanalen, en dan ontvouwt zich een kleuriger, rustiger en traditioneler Bangkok. Van Kessel leeft niet meer, maar zijn bedrijf is er nog steeds.
River City Bangkok, 23 Charoen Krung 24

Lumpini Park

Lumpini is een plezierige plek om even aan mijn werk in de drukke keuken te ontsnappen. Ik verbaas me altijd over alle nieuwe, onbekende flora en fauna. De Thai gebruiken dit grote park vooral als sportpark. Iedereen van alle leeftijden is er aan het basketballen, yogaën, tai-chiën, fitnessen, hardlopen, stretchen, fietsen, samen of alleen.
Lumpini Park ligt bij BTS-station Sala Daeng of MRT-station Silom of Lumpini.

Ancient City

Het Madurodam van Bangkok zou je kunnen zeggen. Het is een park dat op schaal de vorm van Thailand heeft. Overal staan replica’s van Thailands belangrijkste monumenten en tempels. Een mooie, wonderlijke omgeving waar ik graag een vrije middag doorbreng. Er zijn golfkarretjes te huur, maar het park verkennen kan ook goed op de fiets. En dan daarna verse vis eten in een van de restaurants daar in de buurt.
Samut Prakan District.

Cielo Sky BarEen geweldige rooftopbar op de 46ste verdieping met uitzicht over de wolkenkrabbers van Bangkok en de rest van de stad. Cielo is de perfecte plek om ’s avonds, met een kleurig drankje in de hand, de zon te zien ondergaan. Er is ook een skywalk, een vloer van glas, waar de durfals langs de 46 verdiepingen naar beneden kunnen kijken, spectaculair en eerlijk gezegd doodeng.
Naast BTS-station Pra Kannong.

The FloatHouse River Kwai.
Vanaf de Resotel pier is het een korte tocht van 15 minuten per longtailboot over de rivier Kwai, dat je een beeld van de jungle geeft, De verwelkoming is, zoals zo vaak in Thailand, geweldig. Je voelt je direct echt te gast. Een rij prachtig, drijvende aan elkaar verbonden huisjes met in het midden het hoofdgebouw. De huisjes/kamers zijn absoluut top – bedden heerlijk – badkamer met buitendouche  en een prachtig uitzicht.  De huisjes hebben een eigen vlonder met schommelbank en loungestoelen om te genieten van de natuur en de longtailboten die voorbij varen. Je hebt het “alleen op de wereld/rivier” idee. Het restaurant is mooi gelegen op het water. Het eten in buffetvorm is matig, maar je kan ook à-la-carte goed eten. Op loopafstand is er in de buurt weinig te doen.
Als je wilt kun je jezelf op de stroming (zwemvest verplicht, maar ook geschikt voor wat grotere kinderen) mee laten drijven naar het einde van het hotel. Let op de rode vlaggen, ben je iets te laat, dan strandt je en moet je over het land teruglopen.
Slapen op een drijvend vlot betekend dus ook dat je alles wat op het water gebeurd hoort. Van buren die naar hun kamer lopen tot boomstronken die tegen de drijvers aanbeuken. Dus als je doorgaans licht slaapt…..

Olifanten bezoeken en wassen

Elephant Nature Park.
Het is een prachtige ervaring om dit park te bezoeken. Tuurlijk horen olifanten vrij in de natuur te lopen. In dit park vindt je het merendeel olifanten die allerlei gruwelijkheden hebben meegemaakt en zijn gered door het park. Voor veel olifanten is terugkeren de natuur in geen mogelijkheid door alle trauma’s die ze hebben opgelopen en proberen ze het hier zo aangenaam mogelijk te maken. Als er een mogelijkheid is om ze weer vrij te laten in de natuur dan wordt dit natuurlijk ook gedaan.
Je wordt opgepikt in je hotel door de organisatie. Vanuit Chiang Mai is het een rit van 1u30. Onderweg krijg je een filmpje over het doel van het park te zien. In dit park kun je de olifanten voeren en wassen.
De olifanten worden met veel zorg en liefde opgevangen. Het park heeft flinke beperkingen ingevoerd. Zo zijn er een beperkt aantal toegangskaarten per dag, zijn maar een paar olifanten die ingezet worden voor de bezoekers en wordt echt het welzijn van de olifanten voorop gesteld. Naast zo’n olifant in de rivier staan is onbeschrijfelijk. Dat duurt ongeveer een half uurtje, de rest van de dag mag die olifant weer zijn eigen gang gaan, dus ook al wordt de olifant voor mijn plezier ingezet, het is niet zo dat die olifant de hele dag aan toeristen bloot gesteld wordt.

De focus ligt op de 70 geredde olifanten, 300 geredde honden, katten en buffels. Vandaar de hoge prijs. Verwacht dus ook geen plek die alles doet om de toeristen het zo confortabel mogelijk te maken.

De gidsen zijn erg betrokken en geven informatie over de olifanten. Inbegrepen is een vegetarische lunch. De opbrengst van het winkeltje met spullen komt ten goede aan het park als leuke aanvulling.
Je kan kiezen voor het “care programma”. Er zijn dan rond drie olifanten voor 8 personen. Eerst wordt er eten gegeven, en daarna is er een wandeling tussen de olifanten van een uur met een rustig tempo door het enorme park. Vervolgens eet je zelf. Daarna is er tijd voor het wassen, maar het kan gebeuren dat de olifanten er geen zin in hebben. Ze worden namelijk niet gepusht. Wel heb je genoeg tijd om foto’s met de olifanten te kunnen nemen.

TURKIJE

Istanbul

Aanrader voor dakterras.
Mikla, Hotel The Marmara Pera

In een stad vol dakterrassen is restaurant en hippe club 360 misschien wel de spectaculairste. Maar restaurant Mikla, op de achttiende verdieping van het Marmara Pera, is net iets chiquer. Prachtig uitzicht op de Bosporus en de vele minaretten van de Turkse metropool. De indrukwekkendste? Zonder enige twijfel die van de Aya Sofia-moskee. Ook het eten is bij Mikla een feest. Een kruising tussen traditioneel Turks en moderne gastronomie van meester Mehmet Gürs, een van de mediageniekste koks van Turkije.

Hotel Harem.

Dit hotel ligt in het Aziatische deel, aan de andere kant van de Bosperus.
Hier vlakbij ligt de ferrie waarmee je makkelijk naar het centrum van Istanbul vaart, voor ongeveer 1 euro.
Het hotel heeft een zwembad en een Turks bad.
Hier vanuit heb je ook een prachtig uitzicht over de stad.
Er wordt echter weinig Engels gesproken maar is wel goed gerund.
De buurt zelf is niet zo interessant.
Vlakbij ligt een leuke wijk Kadikoy voor winkelen en eten.

Restaurant en cafe Palatium.

Door de glazen platen in de vloer kun je de restanten zien van het Magnaura Paleis, onderdeel van het Grote Paleis.

Sipahi Carsisi/Arasta Bazaar.
Een stuk rustiger dan de Grote Bazaar.
Deze bazaar bestaat uit een kleine 40 winkels waar je terecht kunt voor juwelen, kruiden en textiel.

bekijk deze lin voor de Leukste wijken van Istanbul
Beperk je dus niet tot het Europese deel van de stad Sultanahmet.

Het mooiste is om de overtocht over de Bosporus per ferry te maken.

Alternatieve bazaar

Wie naar Istanbul gaat mag de Feriköy Antika Pazarı (ook wel de Bomonti Bit Pazarı ge- noemd) niet overslaan, het is een van de beste plekken van de stad om vondsten te doen. De antiek- en vlooienmarkt in de wijk Feriköy vindt elke zondag plaats in een sleetse markthal tussen de oprukkende hoogbouw en is razend populair bij locals. Hij heeft alles wat de Grand Bazaar in het oude deel van de stad allang niet meer heeft: een authentieke sfeer, niet-toeristische prijzen en écht mooie oude objecten. Het is dé plek om antieke oosterse stoffen, kledingstukken en woonitems te kopen, al tref je er ook doorsnee tweedehandswaar aan als vintage zonnebrillen en Star Wars-memorabilia. Om de hoek zit Bomontiada (bomontiada.com), een voormalige bierbrouwerij waarin verscheidene bars en restaurants onderdak vonden. Goed om te weten. Meer tips: gowiththevlo nl

Mudurnu – 732 identieke kasteeltjes

Op drieëneenhalf rijden van Istanbul, halverwege naar Ankara ligt Mudurnu. Kijkje nemen?

TSJECHIE

Praag

U Zlaté Studne
Dit is niet een echt goedkoop plekje, maar het uitzicht hiervandaan is zo verbluffend dat het de moeite waard is. Bij dit adembenemende panarama over de terracottadaken van Malá Strana hoort natuurlijk ook zeer exclusief eten. Zo staat er bijvoorbeeld duif  met kastanjes en een cognacchocoladesaus op de kaart.

U Zlaté Studne 4 (metro malostranská)
Tel. +2 575 333 22
www.terasauzlatestudne.cz

Villa Richter
In de wijngaard bij de burcht ligt restaurant Villa Richter. Het bestaat eigenlijk uit drie restaurants, in drie verschillende prijsklassen. Zo kan je vanaf de Panorama Pergola, onder deze met wijnranken bedekte pergola genieten van een wijntje en een prachtig uitzicht over Praag,

Staré zámecké schody 6 (metro malostanská)
Tel. +2 572 190 79
www.villarichter.cz

Pálffy Palác Club
Dit restaurant heeft niet voor niets de prijs gekregen voor het meest romantische plekje in Praag. Vooral de decadente sfeer maakt dit restaurant erg speciaal. Omdat het boven een conservatorium ligt, kun je tijdens het eten volop genieten van klassieke muziekdeuntjes die naar binnen sijpelen. Probeer ook eens de zondagbrunch.

valdstejnská 14 (metro malostranská)
Tel. +2 575 305 22
www.palffy.cz

Bierbad
Neem na een dagje praag een heerlijk ontspanne bierbad bij Pivni Láne Zoto!
Eerst krijg je een massagebad in een houten tobbe. Aan het badwater worden kruiden, gistextract en hop toegevoegd, “voor optimale ontspanning en een zijdezacht huidje”. Vanuit het bad kun je onbeperkt biertjes tappen. Daarna rust je nog even uit op een bed van stro voor  je verkwikt weer naar buiten stapt.

Masná 5 (metro námesti republiky)
Tel. +2 223 167 42
www.pivnilazezoto.cz
Het echte Praagse leven speelt zich af op slechts enkele tramhaltes van het Wenceslasplein in de wijk Vinohrady, aan de oostzijde van het centrum van Praag. Het uitblijven van grote hordes toeristen is hier werkelijk een verademing. Daarbij is dit de plek om het alledaagse leven van Praag te aanschouwen. Je zult namelijk snel ontdekken dat er anders dan in de door toeristen overspoelde binnenstad een aangename laid back mentaliteit heerst. De wijk ligt ingesloten tussen treinstation Hlavní nádraží aan de westkant, stadspark Vítkov aan de noordkant en de straat Vršovická aan de zuidzijde.

Letterlijk betekent Vinohrady ‘wijngaarden’ en dat heeft alles te maken met de geschiedenis van deze wijk. Al in de 14e eeuw bevonden zich in dit gebied veel wijngaarden, geplant door koning Karel de Vierde. Zo’n vierhonderd jaar later werden de wijngaarden vervangen door rozentuinen, boomgaarden en steeds meer residentiële gebouwen. De allereerste woningen straalden al prestige en elegantie uit en dat is nadien niet meer veranderd. De goed geprepareerde panden in deze wijk zijn gebouwd in neo-renaissance, Art Nouveau, Barok, en de neo-gotische stijl en zijn veelal gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw.  Daarnaast zijn er enkele oude antiekzaken waar nog onverwachte trouvailles tussen het stof liggen. Ik zou zeggen: wandel en kijk omhoog. Er is een zaterdagmarkt in de wijk, maar meestal strijken we al snel neer bij Le Caveau Pékarna, een geliefd(e) Frans(e) café/bakkerij/patisserie.’

Brno

Relaxte rondwandelstad, met zachtgroene en oranje daken, kastelen en burchten met overal brouwerijen en pubs. Maar, verrassing, Brno is ook een wijnstad, onder de Zelnymarkt liggen de wijn-kelders. Waarheen? Bar, který neexistuje, ‘de bar die niet bestaat’, (sterke-) drank- en cocktailparadijs met flessen tot aan het plafond; Spalicek: restaurant met goulash en aardappels en bier en uitzicht op het plein; Vý¿ep Na Stojáka: sobere, populaire, goedkope stabar met Moravische wijnen, heel veel klein(e) bier(en) en uienbrood met camembert. Tot laat open.

UK

Londen

Handig app voor de metro is tubemap. Je kan aangeven waar je naar toe wil en geeft dan de route aan. Kost geen internetverbinding.

Skygarden

Mooi uitzichtpunt. Zie link:

https://www.m.londen-nu.nl/tips/241-sky-garden-londen.html

Rules

Oudste restaurant van Londen uit 1798.De schrijver Charles Dickens was een vaste klant. Leuk om hier het dessert te eten. Redelijk prijzig. Maar besluit je hier te gaan dineren, hierworden typisch Britse gerechten geserveerd. De specialiteiten van het huis zijn een waar festijn: oesters, pies (taarten) en pudding.

Stanfords

Dit is de grootste en meest kwaliteitsvolle reisboekhandel van Groot-Brittannië. Je kan er terecht voor reisgidsen en kaarten. Het aanbod is immens en een droomwinkel voor elke reisfanaat. Uiteraard zijn het allemaal Engelstalige boeken: www.stanfords.co.uk

St

NEW CASTLE

Je kan vanuit IJmuiden met de (nacht)boot naar New Castle. Vaak heeft DSF aanbiedingen in het laagseizoen. Wat ik ook opvallend leuk vond, is het op de terugreis een (klein) hapje eten aan boord.

New Castle is een gefragmenteerde stad, je moet weten waar de schoonheid te vinden is in Newcastle upon Tyne. Newcastle staat bekend als grijze, grimmige, armoedige fabrieksstad, maar als je er doorheen kijkt zie je vooral de jaarringen van de geschiedenis. Het middeleeuwse centrum met het kasteel, op de resten van een Romeins fort, het 19de-eeuwse centrum uit de glorietijd van de industriële revolutie en de oude fabrieken waarin nu creatieve bedrijven zijn gekomen. Geordies zijn bescheiden – met het verdwijnen van de industrie raakte Newcastle haar identiteit een beetje kwijt – maar trots op hun geschiedenis en supervriendelijk. Het sombere uit Vera, de detective die zich hier in Noord-Engeland afspeelt, valt mee. Een dagje regen kan je als Nederlandse wel hebben. En het licht is vaak prachtig, zo scherp en helder.

Middeleeuws en industrieel hart

Wandel rond de Grainger Market, het 19de-eeuwse centrum uit de hoogtijdagen van Newcastle als industriestad. Georgiaanse en victoriaanse gebouwen en het monument van Earl Grey, die van de thee. En dan naar beneden naar de Tyne, door het middeleeuwse hart, met de kathedraal en het kasteel. En dan lang uitkijken over het water met oude en heel nieuwe bruggen die het aanzien van Newcastle alweer hebben veranderd.

Onder de Black Gate door, richting de spoorbrug die tussen de Black Gate en de Castle Keep loopt, net ervoor naar beneden (via de Dog Leap Stairs). Dan richting de rivier, via Sandhill. Onder de Tynebrug door naar de Quayside.

Kademarkt

Beneden aan de kade, op de Quayside, is op zondag altijd een langgerekte markt. Of eigenlijk meer een collectie eetstalletjes en vegan-organic-hippe dingen. De Quayside Market is er het hele jaar en loopt vanaf de Tyne Bridge tot aan de Millennium Bridge. Speciaal aanbevolen: de donuts bij de stand van Proven Goods.

Quayside

Pubs in Ouseburn

Ouseburn is een tof, postindustrieel gebied, omdat daar zo goed te zien is hoe de stad vroeger was, met porseleinfabrieken en pakhuizen en spoorlijnen die de vallei overbruggen. Veel van die gebouwen zijn omgebouwd tot pubs en ateliers. In Ouseburn zit toevallig de ene na de andere leuke pub. De vegan Ship Inn, pal onder het viaduct, The Cumberland Arms, Ierse folkpub, filmzaal én brouwerij, The Cluny, café met livemuziek in een oude vlasmolen en Kiln, hipstercafé naast de pottenbakkerij.

The Ship Inn, Stepney Bank

The Cumberland Arms, James Place Street

The Cluny, 36 Lime Street

Kiln, 4 Hume Street

Museum met meeuwen

Officieel heet de stad aan de zuidkant van de rivier geen Newcastle, maar Gateshead. Dat is een andere stad met eigen bestuur. Aan de Gateshead-kant staat het Baltic Centre, een mooi kunstmuseum in een oude meelfabriek. Het Baltic is gratis, een donatie mag, en vanaf het balkon op de 4de verdieping heb je een weids uitzicht. Kijk het trapgat in! Het leukste is misschien wel dat in de zomer een luidruchtige kolonie kittiwakes, drieteenmeeuwen, broedt op de richels van het gebouw.

Baltic Centre for Contemporary Art, South Shore Road, Gateshead

Zeecontainerdorp

Aan de Gatesheadkant en onder de Tyne Bridge zit sinds kort een gezellige containervillage, een aantal bij elkaar geplaatste zeecontainers, omgebouwd tot streetfoodstands waar pizza en crêpes worden verkocht en van alles meer. Er is ook een brouwerij en een inmiddels al behoorlijk beroemd open-vuurrestaurant dat Träkol heet.

Hillgate Quays bij de Tyne Bridge

Dik nijlpaard

Goeie burgerrestaurants zijn er overal, maar deze vestiging van Fat Hippo, in een kelder, mijn lievelingsburgerplek is. Met vrienden met vieze vingers de dikke ‘Hangover 3’ eten en Fat Hippo’s eigen bier erbij om alles mee weg te spoelen.’

Fat Hippo Underground, 2-6 Shakespeare Street

Vis en zand

Newcastle heeft een mooie kust, die makkelijk te bereiken is met de metro, een dagkaartje is nog geen 5 pond. Whitley Bay, Cullercoats, Tynemouth, zeewind, zandstrand, vuurtoren, visje eten bij Riley’s in Tynemouth of een full English breakfast in de Boatyard in Cullercoats. Op zaterdag en zondag is er een overdekte vlooienmarkt in het metrostation van Tynemouth.

Riley’s Fish Shack, King Edward’s Bay, Tynemouth. The Boatyard, 1 John Street, Cullercoats

Wie per veerboot vanuit IJmuiden arriveert in Port of Tyne, stapt doorgaans direct in de shuttlebus naar Newcastle. Ga gerust eens per metro de andere kant op, naar badplaats Tynemouth met zandstranden, een middeleeuws kasteel, tearooms en een Victoriaans Grand Hotel. visitnorthtyneside.com

Oxford

PUNTEREN

‘Misschien meer iets voor in de zomer, maar het hoort erbij in Oxford, varen op een platte boot, je voortbewegend met een lange stok in het water. Toeristen doen het, maar studenten net zo graag, het liefst met volle glazen Pimm’s aan boord. En ook op het water gaat de strijd tussen Oxford en Cambridge door. De Oxonians varen de boot aan de korte kant, de Cantabrians aan de lange kant. De korte kant is natuurlijk stukken beter.’
Punteren kan bijv. bij Cherwell Boathouse, Bardwell Road

THE VARSITY PUB

TVP heeft een moderne rooftopbar met een geweldig uitzicht over de stad. Hier is goed te zien waarom Oxford de City of dreaming spires, de stad van de droomspitsen, wordt genoemd. Daarbij zijn cocktails en gin&tonics ook helemaal oké. En de rooftopbar is de hele winter open.’

9 High Street

THE BEAR INN

‘Dit is toch wel de pub waar ik het liefst een glas cider of een Engelse ale ga drinken. The Bear Inn, een oude ieniemienipub uit de 13de eeuw, midden in het centrum. Het is er schots en scheef en je moet hier en daar bukken omdat de middeleeuwers zoveel kleiner waren. De muren zijn er bovendien van de wand tot aan het plafond behangen met stukjes verenigingsdassen van de studentenverenigingen.’

6 Alfred Street

Ukraine

Kiev

Als je meerdere dagen in Kiev bent is het zeker de moeite waard om een dag te besteden aan een excursie aan Tsjernobyl. Dat heb ik ook gedaan.

Tjernobyl Tours

Voor zover ik weet worden alle toers met de organisatie chernobyl-tour.ua geboekt. Alle sites die deze toers aanbieden, boeken dit bij deze organisatie.

Neem alle waarschuwingen van deze organisatie serieus. Volg ook alle instructies van de gids op.

Als je 1-2 dagen kort van te boekt betaal je een toeslag. De rijtijd naar Tsjernobyl is ongeveer 2 uur. Je bent een hele dag onder de pannen. Bekijk van te voren goed wat de opstapplaats bij het treinstation is. Toen ik boekte moest ik een kwart overmaken en de rest contant bij de opstapplaats betalen.

URUGUAY

Montevideo

Prado: Eeuwen geleden bouwden de rijken hier hun vakantiehuizen op wat toen nog het platteland was. Inmiddels is de stad zo groot geworden dat de vakantiehuizen een nieuwe buurt werden, terwijl hun enorme tuinen zijn getransformeerd tot het gelijknamige stadspark.’ Zwerf langs de oude zomerhuizen en maak een wandeling door het park, met onder meer een botanische tuin.

Mercado Agricola: Honderd jaar oude boerenmarkthal in het noorden van de stad, die twee jaar geleden werd gerenoveerd en heropend als markthal met groenten, fruit, vlees en vis, en restaurantjes en koffietentjes. De hal valt op door zijn enorme binnenruimte, met ingenieuze constructies van gietijzer en hout en beeldhouwwerken.’ mam.com.uy

Kies een hotel in Ciudad Vieja, op loopafstand van bijna alees en omgeven door cafétjes en restaurants.

USA

New York

Aanrader voor dakterras.
Plunge, Hotel Gansevoort

Het is zien en gezien worden voor celebrities en leden van de New Yorkse elite in deze hippe bar in het Meatpacking District. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op veel bekende plekken en gebouwen van The Big Apple, zoals het Empire State Building. Ook de Hudsonrivier, ooit de belangrijkste transportroute van de kolonie Nieuw-Nederland, is er te bewonderen. Een belangrijk extra van Plunge: het verwarmde dakzwembad met onderwatergeluidssysteem.

Voor leuke restaurant-, bar- en sightseeing tips,

kijk op de insprirerende site van Ongevera:
new-york-tips

Wel eens een gospel en spirituals gezien?
Ga dan naar de First Corinthian Baptist Church of de Kelly Temple elke zondagochtend. Neem de metro naar Harlem resp. 116th en 125th street.

Goedkoop overnachten.

Voor een beetje fatsoenlijk boetiekhotel (of Airbnb-appartement) betaal je al snel 300 dollar per nacht – en dan komt er nog belasting bovenop. The Pod Hotel is minder luxe, maar biedt wel betaalbare kamers op centrale locaties. Na een vestiging op Times Square en twee hotels in Midtown, opende onlangs Pod BK, in Williamsburg (Brooklyn). Omdat die tijdens mijn bezoek nog niet af was, logeerde ik in Pod 39 en Pod 51, de vestigingen in Midtown.

Het woord pod zegt het al: de kamers zijn hypercompact ingericht, als een soort capsule. Je hebt een bed en een badkamertje, maar je moet goed op elkaar zijn ingespeeld om door de kamer te bewegen. De bedenkers gaan ervan uit dat je er niet méér doet dan slapen. Elk hotel heeft een restaurant en bar, waar het levendig is, maar het eten is niet denderend. Pod 51 heeft een binnentuin en Pod 39 een dakterras. In beide hotels kun je voor 5 dollar ontbijten: een bagel met cream cheese en een kop koffie.

Minpuntje is de service bij de restaurants, bars en receptie. Die is rommelig en onpersoonlijk. Als je daar doorheen kijkt, zie je dat The Pod Hotel waar voor je geld biedt. Probeer maar iets goedkopers te vinden op Manhattan of in Brooklyn. En alles wat je bespaart op je hotelkosten, kun je uitgeven aan leukere dingen.

Kamers vanaf 85-175 dollar (afhankelijk van de locatie, exclusief belasting). thepodhotel.com

DE NATIONALE PARKEN
recreation.org
Populaire campings in de National Parks moeten worden gereserveerd. Dit kan tot een half jaar vooruit.
Sommige campings zoals Mather Campground in de Grand Canyon en alle campings in Yosemite NP zijn extreem snel volgeboekt. In slechts enkele minuten na het begin van het seizoen zijn deze al vol.
Niet alle kampeerplaatsen hebben water en electriciteit (full hookup).
Niet alle kampeerplaatsen zijn het hele jaar open.
Voor openingstijden en prijzen kijk op nps.gov (6 tot 18 dollar per nacht).

Een handige app voor kaarten is de chimani app. Naast overzichtkaarten ook meer gedetailleerde kaarten maar ook foto’s, rangerevents, campings etc.

SAN FRANCISCO

Fantastisch uitzicht op de Golden Gate Bridge en de stad zelf:

San Francisco is gebouwd op zeven heuvels. Als hete zomerlucht afkoelt boven de oceaan, ontstaat mist die tussen de heuvels blijft hangen en microklimaten creëert. Op een zomerdag kan het bij de Golden Gate Bridge 15 graden zijn en aan de oostzijde bij de baai zomaar 30. Een spectaculair uitzichtpunt is vanaf de Marin Headlands. Rij de Golden Gate over richting Marin en ga direct linksaf de Headlands in. Daar kun je de hele stad zien liggen: de witte gebouwen downtown fonkelend in de zon, de blauwe baai met al z’n bootjes, de grijze mist die als een deken over het westelijke deel van de stad ligt en de Twin Peaks, de twee heuvels die er recht bovenuit steken.

Om de highlights van New York zoals het Empire State Building, de Statue of Liberty en het Natural History Museum, is de New York City Pass, een voucherboekje met toegangskaarten voor de grote attracties daarvoor handig. Een voordeel is dat je met die kaart niet in de rij hoeft te staan bij een aantal musea en bezienswaardigheden (NYCgo.com). Overweeg ook de zevendaagse MetroCard van 32 dollar. Helemaal als je wat verder van Manhattan bivakkeert en bijna dagelijks naar Manhattan pendelt.
Maar uiteindelijk blijken de simpele dingen toch het meest ontspannen zoals pick nicken in Central Park.

PORTUGAL

Pousadas.

Als je in Portugal bent geweest moet je in een Pousada hebben geslapen.
Prachtige klassieke (land)huizen met gastverblijven.
Niet echt goedkoop maar zeer de moeite waard.
De verblijven van deze organisatie zijn doorgaans goedkoper dan de pousadas.
www.solaresdeportugal.pt

Voorbeeld
Casa de Sezim waar je kan slapen tussen het antiek.
Ligt even buiten Guimaes (uur van Porto) tussen de wijngaarden.
Rond de 110 euro per nacht.
www.sezim.pt

CRUISES

Bijvoorbeeld:

– van Pisa naar Toulon en vervolgens naar Genua
Soms zijn er aanbiedingen voor 149 euro pp.
Plak daar een vlucht van Ryan Air aan vast.
Vul de overige dagen op met hotelovernachtingen en/of autohuur
en je hebt zo een leuke week vakantie.

Kijk eens bij:
<a href=”http://www.cruisetravel.nl/Cruises”>www.cruisetravel.nl/Cruises</a>
en met bestemmingenoverzicht:

<a href=”http://www.cruisetravel.nl/Bestemmingen”>www.cruisetravel.nl/Bestemmingen</a>
Een wat uitgebreider overzicht maar meer uitzoekwerk:

<a href=”http://www.dutchcruisecouncil.nl/rederijen/”>www.dutchcruisecouncil.nl/rederijen</a>

De site met alle rederijen en aanbieders.
Klik op “agenda” voor de zgn. cruisecalender.
Cruisereders bieden vaak last minute aanbiedingen van 400 euro per week.
Over het algemeen zijn van deze site dit de 3 meest gunstige cruisereders (all inclusieve):

MSC <a href=”http://www.msccruises.nl/nl_nl/Home.aspx/”>www.msccruises.nl</a>

Costa <a href=”http://www.dutchcruisecouncil.nl/rederijen/”>www.dutchcruisecouncil.nl/rederijen</a>

Pullmantur <a href=”http://www.pullmanturcruiseline.com/“>www.pullmanturcruiseline.com

ZUID AFRIKA

Kaapstad en omstreken

Kaap de Goede Hoop.

Het zuidwestelijkste puntje van Afrika. Duizenden toeristen komen jaarlijks via dezelfde route hier naartoe om een selfie bij het Kaapbordje te nemen. Het vreemde is dat bijna niemand ooit eens een afslag neemt. Dat is mijn tip. Sla eens een van de andere kleine wegen in, off the beaten track, en je weet niet wat je ziet. Lege stranden met duizenden vogels, aangespoelde walvisbeenderen, zebra’s, struisvogels, Zuid-Afrikaans fynbos.’

gps: -34.305585 18.462561

Tiengangen vislunch.

Het West Coast National Park is prachtig. De kust is ruig en rotsachtig, maar er is ook een Mauritius-achtig strand, de Kraalbaai, met een relatief warme lagune om in te zwemmen. En vlakbij het National Park in Langebaan zit half-overdekt restaurant Die Strandloper, waar een tiengangenvislunch met mosselen, kreeft en engelvis wordt klaargemaakt, met koeksisters na. Er staat een reusachtige barbecue op het strand. In Zuid-Afrika is uitgebreid buiten lunchen met een glas wijn leuker dan uit dineren gaan vind ik.

Tafelberg.

Maar naar de top hiken vind ik toch geweldig. De Platteklip Gorge bijvoorbeeld, een wandeling van twee tot drie uur naar boven en dan vanaf de rotsen over de stad uit kijken. Dat is adembenemend. Terughiken hoeft niet, want de kabelbaan rijdt je naar beneden. Minder extreem kan ook. Als je de minder hoge Lion’s Head, de Leeuwenkop, beklimt, ben je binnen drie kwartier boven, ook weer met een prachtig uitzicht over de stad.

ZUID KOREA

Seoul

Seoullo 7017 is een verhoogde snelweg naast het centraal station, door de Nederlandse architect Winy Maas omgetoverd tot een stadspark à la High Line in New York. Hoog boven de auto’s en stadsbussen wandel je tussen lavendel en forsythia met uitzicht op de wolkenkrabbers. In de zomer drink je er ijskoffie, in de winter snel je naar het aangebouwde foodcourt. ’s Avonds kopieert het pad zijn omgeving als neonlicht de 645 plantenbakken verlicht. Meer nieuwe stadsnatuur vind je halverwege Gwanghwamun, de boulevard waar vorig jaar miljoenen Koreanen demonstreerden tegen ex-president Park Geun-hye. Hier ontspringt het vergeten Cheonggyecheon-riviertje, dat in 2005 werd opgeknapt. Het effect van een groene oase wordt versterkt doordat de stroom en de boulevard onder straatniveau liggen, waardoor je de mensenmassa’s kwijt bent. In de winter is het stroompje het decor voor kilometerslange lichtkunst.

Voor meer achtergrondinformatie over Zuid-Korea, kllik op deze link:
meer info Zuid-Korea

ZWEDEN

Treinreis

De trein maakt een bijzondere reis: over een enkel spoor van zo’n 1100 kilometer van Mora in midden-Zweden, via Östersund naar Gällivare, binnen de poolcirkel. De Inlandsbanan doorklieft bossen, trekt langs beekjes, boemelt langs meren, af en toe langs een rood of groen houten huisje, vooral aan het water, bootje erbij. Gestaag, maar zeker niet te snel, al is het maar om te voorkomen dat ie rendieren schept, tevens de reden dat de machinist regelmatig toetert.

De Inlandsbanan trekt behalve de treinfanaten vooral natuurfreaks, de eerste soort gemiddeld wat ouder en stoffiger en vooral zittend in het eerste wagonnetje (dicht bij de machinist), de tweede iets ruiger en frisser, in het tweede wagonnetje, waarin ook ruimte is voor hun mountainbikes en rugzakken.

Het is aan te raden om elke keer uit te stappen wanneer de trein weer eens stopt, meestal op een verlaten stationnetje ergens in het grote niets. Sommigen verdwijnen dan voor een dag of wat de bossen in, anderen strekken gewoon even de benen op het perron. Of gaan aan tafel voor de lunch die voor je klaarstaat. Neem dan een broodje elandburger, rendier gestoofd in room of rendierflank met aardappelpuree.

Wel spectaculair is het licht. Nee, niet het noorderlicht, dat natuurverschijnsel is juist winters. Het is het daglicht, dat maar duurt en duurt, zeker wanneer ik aan boord ben, op 21 juni, de langste dag van het jaar. In heel Scandinavië wordt het gevierd met vuren en feesten en rituelen als het leggen van zeven bloemen onder je kussen, om te dromen van je toekomstige man of vrouw.

Praktische informatie: Reizen met de Inlandsbanan kan van 12 juni tot 20 augustus. Vanuit Östersund, het hoofd- station van de trein, kun je zuidwaarts richting Kristinehamn en noordwaarts richting Galli- vare. Een enkeltje is 45 euro; voor ongeveer 200 euro heb je een Railpass en kun je twee weken lang op de trein. De Eurail- en InterRail- pas zijn ook geldig op de Inlandsbanan. Kaartjes online: inl Naar Öster sund kun je vliegen, via Stockholm of per (normale) trein. Vanuit Stockholm: zo’n 6 uur reizen. Stap eens uit in Sorsele en Jokkmokk. Sorsele River Hotel (sorseleriverhotel.se) en Hotel Jokkmokk (hoteljokkmokk.se) zijn aan te bevelen. In Östersund zit het Clarion Grand (nordiccholcehotels.com/clarion/clarion- hotel-grand-ostersunden) en in Gallivare biedt Quality Hotel Lapland een bubbelbad op het dak litylauality-hotel lapland).